avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Compensare plati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Compensare plati

Buna tuturor

Iata speta

Exista un contract de cercetare intre noi si 5 parteneri.
Intra banii de pe un proiect si partenerii trebuie platiti.
Dintre cei 5 parteneri, observam ca unul are datorii la noi de vreo 108.000 lei. Suma pe care trebuie sa o platim noi partenerului este mult mai mica.
Opereaza compensarea in acest caz?
O opinie este k daca facem compensare este DETURNARE DE FONDURI.
De ce? Suntem in acelasi timp debitori-creditori unul fata de altul. Este adevarat ca din contracte diferite, dar....
Ce ma sfatuiti (baza legala)?
E foarte urgent.
Mii de multumiri.


say
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:03, 1 Iulie 2009
Din punctul meu de vedere puteti efectua compensarea , chiar daca nunt contracte diferite.
Mult succes ,
say a scris:
Dintre cei 5 parteneri, observam ca unul are datorii la noi de vreo 108.000 lei. Suma pe care trebuie sa o platim noi partenerului este mult mai mica.
Opereaza compensarea in acest caz?

Compensatia opereaza de drept, in conformitate cu codul civil:

Art. 1143 - Când două persoane sunt datoare una alteia, se operează între dânsele o compensaţie care stinge amândouă datoriile în felul şi cazurile exprese mai jos (C. civ. 1144 şi urm., 1508, 1570).

Art. 1144 - Compensaţia se operează de drept, în puterea legii, şi chiar când debitorii n-ar şti nimic despre aceasta; cele două datorii se sting reciproc în momentul când ele se găsesc existând deodată şi până la concurenţa cotităţilor lor respective.

Art. 1145 - Compensaţia n-are loc decât între două datorii care deopotrivă au ca obiect o sumă de bani, o cantitate oarecare de lucruri fungibile de aceeaşi specie şi care sunt deopotrivă lichide şi exigibile.


Nu conteaza izvorul obligatiilor, ci numai sa existe datorii reciproce certe, lichide si exigibile.

PS: Deturnarea de fonduri = schimbarea destinatiei fondurilor banesti sau a resurselor materiale, fara respectarea prevederilor legale, daca fapta a cauzat o perturbare a activitatii economico-financiare sau a produs o paguba unui organ ori unei institutii de stat sau unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 (adica institutie publica). Nici nu cred ca merita sa intreb cine si de ce a avut aceasta idee in minte...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare creante beinaz a beinaz a Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante. Societatile au datorii una fata de cealalta ... (vezi toată discuția)
Finantare pentru constructii minanika minanika Am si eu o ointrebare: daca o institutie a solicitat fonduri pentru crearea de doua spatii (2 sali). Salile respective sunt intre doua cladiriri deja existente ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)