avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de comunicare a hotararii penale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de comunicare a hotararii penale

Buna ziua.In luna februarie am contestat un NUP. Dar nu am primit motivarea instantei.Am dat telefon la Arhiva Sectia Penala si mi s-a comunicat ca hot este redactata , si va ficomunicata in termen legal. Daca doresc o copie dupa hot. sa vin sa o ridic .Am solicitat in scris sa mi se comunice incheierea. De abia atunci mi s-a comunicat hot.Eu stau la 150 de km de judecatorie.
Instanta nu este obligata sa comunice hot in 30 de zile de la pronuntare?
Cel mai recent răspuns: stanescucristiana , utilizator 07:57, 29 Mai 2015
30 de zile este un termen de recomandare. Instantele sunt supraaglomerate si cu greu fac fata numarului mare de dosare. Dupa cele 30 de zile, faceti cerere de redactare a hotararii cu celeritate catre Presedintele instantei.
stan carmen a scris:

30 de zile este un termen de recomandare. Instantele sunt supraaglomerate si cu greu fac fata numarului mare de dosare.


Recomandare sau legala?

Art. 406
Redactarea şi semnarea hotărârii
(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.

De aici reiese ca nu este o recomandare, ci o obligatie legala. Ca instantele sunt supraaglomerate, asta nu impiedica ca judecatorul sa se supuna legii de a redacta hotararea in termenul legal!

Daca s-ar proceda asa, cu intarzierea redactarii, de ce nu putem si noi sa intarziem cu plangeri si contestatii peste termenul legal?
Ah, daca noi am depasi de a depune plangere sau contestatie in termen legal, ni se considera plangerile si contestatiile ca fiind tardive, asadar, noi trebuie sa respectam termenele de atac cu o plangere sau o contestatie, dar judecatorii nu trebuie sa respecte termenul prevazut de redactare a hotararii,deoarece exista o scuza numita: Instante cu dosare supraaglomerate #-o
De unde va dati seama daca este un termen de recomandare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare hotarare judecatoreasca mjuvina mjuvina Am contestat in instanta decizia de concediere; contestatia mi-a fost respinsa. Pronuntarea a fost in 20 februarie, insa nici pana azi nu mi s-a comunicat ... (vezi toată discuția)
cand se fixeaza termenul de judecata dupa declararea apelului- hotarare necomunicata mezgageza mezgageza am fost condamnat in iunie,am declarat apel si inca nu am primit termen......pe site am vazut ca in alte dosare au facut apel dupa mine (deci in iulie si ... (vezi toată discuția)
Cerere pentru tehnoredactarea unei hotarari marystanga marystanga Buna ziua as dori sa va intreb daca se poate face o cerere pentru urgentarea tehoredactarii unei hotarari penale? E nevoie de o cerere anume depusa personal la ... (vezi toată discuția)