avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare
Discuție deschisă în Executare silită

executare

As avea trei intrebari legate de o executare:
1. Daca la data intocmirii unui act de adjudecare 23 februarie 2009 urmare unui proces verbal de licitatie imobiliara din 5 februarie 2009era obligatorie existenta in cont a sumei datorate pentru imobilul respectiv, minus cheltuielile de executare?
2. Daca era obligatoriu ca executorul judecatoresc sa comunice persoanelor executate modalitatea in care a fost solutionata cererea de executare, avand in vedere ca persoanele executate au lipsit de la actul de executare?
3. Daca exista vreo modalitate de atacare in instanta (daca da in ce termen) a actului de adjudecare in cazul neexistentei sumei datorate de persoanele pentru care s-a adjudecat imobilul?Cum am mentionat licitatia a avut loc pe 5 feb. si actul de adjudecare a fost intocmit pe 23 feb.Suma datorata nefiind in cont nici in acest moment.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: holiday , utilizator 07:37, 13 August 2009
Dovada existentei sumei in cont era necesara, executorul trebuia sa mentioneze despre respingerea contestatie la executare iar impotriva actului de adjudecare se poate face contestatie in teremen de 15 zile
Se poate adjudeca si cu plata pretului in rate, in acest caz nu este obligatorie emiterea actului de adjudecare. Exact cum a mentionat colegul de forum, codul de procedura civila acorda un termen de 15 zile pentru atacarea acestui act de adjudecare.
In urma unei executari silite am primit de la executorul judecatoresc doar un proces verbal al cheltuielilor de executare.Intrebarea mea este daca nu trebuia sa primesc si o factura sau o chitanta pentru onorariul executorului si celelalte cheltuieli care mi-au fost retinute din diferenta de pret pe care trebuia sa o platesc?
Mentionez ca desi in acel proces verbal al cheltuielilor sunt trecute foarte multe procese verbale si instiintari trimise cu posta,eu nu am primit nimic.Nici macar procesul verbal de licitatie,actul de adjudecare.
Am facut cerere la biroul executorului judecatoresc sa mi se faca copii la toate actele din dosar cat si facturi si chitante,dar acesta refuza.Vreau sa va mai intreb ce pot face in acest caz si unde ma pot adresa pentru ca in acel proces verbal de cheltuieli sunt trecute sume nejustificate?
Multumesc anticipat!
Impotriva actelor de executare, precum si a titlului executoriu, se poate face contestatie la executare. Procesul verbal prin care executorul stabilieste cheltuielile de executare este titlu executoriu cf. legii. In lumina modificarilor aduse c.pr.civ. prin OUG 42/2009, pt punerea in executare a oricarui titlu executoriu este necesara incuviintarea prealabila a instantei de executare, cu privire la care presedintele instantei se pronunta prin incheiere in cam de consiliu fara citarea partilor. Dc prin incheierea de incuviintare nu s-a incuviintat si executarea silita cu privire la sumele (in concret) reprezentand chelt de executare, procesele verbale de cheltuieli nu pot fi puse in executare silita. In ceea ce priveste cuantumul cheltuielilor, acesta poate fi contestat pe calea contestatiei la executare. Executorul este obligat sa faca dovada cheltuielilor de executare efectuate in cauza, procesul verbal fiind intocmit "pe baza dovezilor prezentate de partea interesata". Nu pot fi puse in executare titluri care nu se refera la creante certe, lichide si exigibile. Cheltuielile de executare sunt acele sume avansate de creditor in vederea indeplinirii actelor de executare (onorariu executor, taxe judiciare, chelt transport, taxe postale transmitere adrese, etc.). Cf. dispozitiilor legale in vigoare, onorariul executorului trebuie stabilit in raport de complexitatea muncii depuse de acesta in cursul executarii, UNEJ stabilit limitele minime si maxime ale acestora. Ex. In cazul unei popriri, nu consider justificat un onorariu maxim raportat la valoarea creantei executate, implicarea executorului fiind minima, limitata la emiterea de adrese.) De asemenea, nu este justificata perceerea unor sume distincte de onorariu, pentru redactare de adrese, notificari, cereri, intocmire dosar executare, arhivare, etc.) activitati ce fac parte din atributiile executorului, reprezentand serviciile prestate pt care acesta percepe onorariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita prin poprire alindobromir alindobromir solicit si eu, un raspuns urgent, la urmatoarea speta: am avut un credit la un ifn asupra caruia s-a instituit executare silita prin porpire de catre un ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare holiday holiday Poate fi pus in executare procesul verbal emis de executor cu privire la cheltuielile de executare in lipsa incuviintarii date de instanta de executare, cf OUG ... (vezi toată discuția)
Contestaþie la executare dadural dadural Am solicitat pe data de 24.09.2010 BEJ executarea silita a unui titlu executoriu. BEJ a obtinut pe data de 29.09.2010 încuvinţarea executării silite. Pe ... (vezi toată discuția)