avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca, 5 ore/zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca, 5 ore/zi

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine in ceea ce priveste angajarea a 2 vanzatoare intr-un magazin cu CIM, cu 5 ore/pe zi lucrate de catre fiecare din ele + sambata 5 ore/zi. Asta inseamna ca una din angajate va lucra o data la 2 saptamani si sambata - 5 ore/pe zi.
Intrebarea mea este daca este necesar repaosul de 2 zile consecutive, in cazul in care se va lucra si sambata cele 5 ore? Daca facem calculul, in 2 saptamani dintr-o luna vor fi 25 ore lucrate, iar in celelalte 2 - 30 ore/saptamana.
Este necesar acordarea sporului pentru cele 5 ore de sambata?

Va multumesc mult.


Cel mai recent răspuns: steluta79 , utilizator 09:57, 3 Iulie 2009
Munca in timpul zilelor libere trebuie sa fie compebsata cu timp liber corespunzator, in caz contrara se plateste, iar daca contractul colectiv aplicabil o prevede aceste ore se platesc dublu
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
În aceasta situaţie, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Va multumesc. In acest caz, as putea sa le platesc un spor la salariu pentru cele 5 ore lucrate sambata, fara ca sa le dau 2 zile consecutiv libere si acest lucru sa fie stipulat in CIM? In cazul acesta, limita de 40 ore pe saptamana nu sunt depasite sau acest lucru nu are importanta?
Va multumesc.
40 de ore se refera la contractele cu norma intreaga de 8 ore/zi, in cazul dvs. norma este de 5 ore/zi, contract cu norma partiala, respectiv 25 ore/saptamana. Ora suplimentara efectuata in afara celor 25 de ore se compenseaza in 30 de zile de la efectuarea lor, in caz contrar se plateste cu sporul aferent (75% pt ore suplim zile lucratoare, fie 100% pt zile weekend sau zile zibere prin lege).
1. Cele 40 de ore din CIM se refera la timpul normal de lucru.
2. Orele suplimentare (peste cele 40 de ore saptamanale din CIM) se platesc separat.
3. Orele suplimentare se recompenseaza cu zile libere platite (adica are si liber si i se si plateste ziua respectiva) sau cu plata dubla a lor.

Alte discuții în legătură

Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal veterin veterin In fiecare sambata si duminica lucrez cate 4 ore. cum poate angajatorul sa imi dea 2 zile libere consecutive pe saptamana cu respectarea normei medii de 40 ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)