avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare confidentialitate

Buna!
Recent am publicat un articol pe o platfroma online. Articolul este relatat pe baza experientei mele la un fost loc de munca, fiind alcatuit din povestiri amuzante cu diversi clienti precum si domeniul firmei la nivel general. In articol nu este specificat numele firmei sau locatia, iar povestile sunt cu caracter general fara sa contina date concrete despre cineva anume incat sa compromita firma.
In calitate de angajat, nu am semnat nicio clauza de confidentialitate dar cu toate acestea am avut grija ca articolul sau fie cat se poate de generalist si lipsit de date exacte. Insa, am fost contactat de conducerea firmei, cerandu-mi-se sa dau jos articolul altfel mi se va trimite notificare de la avocat. Este deja peste puterile mele pentru ca platforma respectiva nu imi apartine si sincer nici nu vreau. Avand in vedere aceste informatii si mai ales faptul ca nu am semnat clauza de confidentialitate iar in contract nu este stipulat nimic de genul, se poate intampla ceva? Adica aceste amenintari sunt bine fondate sau este doar o tentativa de a ma speria.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 03:16, 30 Mai 2015
Conform art.20-(1) din Codul Muncii " In afara clauzelor esentiale prevazute la art.17,intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea fi limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate;"

Ca atare, daca nu aveti trecuta o astfel de clauza in contractul de munca, nu se poate intampla nimic.
Va multumesc pentru raspuns. In contract este mentionata respectarea secretului de serviciu. Din informatiile adunate de pe internet, acest detaliu este valabil pana la incheierea contracturilui, care este incheiat de altfel. Tot asa am aflat ca nu este acelasi lucru cu clauza de confidentialitate, intrucat aceasta din urma trebuie sa specifice clar informatiile care trebuie pastrate condifentiale. As dori daca se paote sa-mi confirmati (sau nu) aceste detalii ca sa stiu daca este cazul sa ma linistesc sau nu.
Printre altele, avand in vedere relatia mea cu aceasta firma, ma astept sincer sa primesc astfel de notificare. In acest caz care ar fi procedura? Pot ignora pur si simplu notificarea?
Intr-adevar,secretul de serviciu se deosebeste de clauza de confidentialitate.Opinia mea este sa ignorati amenintarile.Dar, ptr.buna regula,as avea o intrebare:clauza ptr.pastrarea secretului de serviciu prevede vreo perioada de timp?Oricum, si ca notiuni ele sunt diferite.
Obligaţia de fidelitate, stipulată de art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, include şi obligaţia de confidenţialitate, dar numai în ceea ce priveşte informaţiile care în mod vădit nu trebuie divulgate de către salariat, întrucât pot cauza prejudicii angajatorului. În temeiul obligaţiei de fidelitate salariatul trebuie să se abţină de la divulgarea informaţiilor care constituie secret de serviciu. De asemenea, în baza obligaţiei de fidelitate salariatul are interdicţia de a divulga informaţiile şi datele stabilite prin regulamentul intern şi contractul colectiv de muncă. (Ovidiu Ţinca, Unele observaţii referitoare la clauza de confidenţialitate din contractul individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 9/2004, p. 107-108)
Nu, nu prevede nicio perioada timp. Este inclusa in obligatiile angajatului, obligatii care sunt valabile doar pe durata contractului.

Alte discuții în legătură

Obligatia respectarii secretului de serviciu florentina09 florentina09 La ce se refera exact obligatia salariatului prevazuta in Codul Muncii - Legea 53/2003, Titlul II - Contractul individual de munca, Capitolul II - Executarea ... (vezi toată discuția)
Furt de informatii simonaioana simonaioana Buna ziua, Care pot fi consecintele suportate de catre un angajat care a transmis o baza de date pe mail-ul personal - informatii confidentiale, care tin de ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate Canceu Canceu Buna ziua, la contractul individual de munca am o un act aditional in care este precizata urmatoarea clauza: \\"salariatul se va obliga ca timp de cel putin 3 ... (vezi toată discuția)