avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convocare la conciliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convocare la conciliere

Buna ziua!
Pe parcursul a catorva ani am avut o colaborare cu o persoana si am primit sume de bani care nu reprezinta datorie, imprumut sau contract de niciun fel. Dupa acesti ani persoana respectiva, avan o problema persoanala cu mine si dorind sa se razbune, solicita sa-i platesc inapoi sumele de bani. Am fost notificat sa ma prezint la avocata dansului, m-am prezentat la data si ora precizata, insa avocata nu a vrut sa-mi prezinte acte doveditoare, nu a putut sa-mi motiveze temeiul legal, titlul cu care m-a chemat la conciliere.
Va rog sa-mi spuneti cu ce drept sunt chemat la avocat pentru conciliere, cand sumele nu sunt datorii, nu reprezinta impurmut , care este legea care permite asa ceva.
Care sunt reglementarile legale in cazul in care sumele primite reprezinta cadou, sau o suma pentru o colaborare de 4 ani? Nici pana in momentul de fata, dupa 2 saptamani de la data concilierii, avocata nu mi-a trimis temeiul legal si nici actele doveditoare privind un litigiu inventat de ei. Iata textul care apare in notificare primita:

"Convocare la conciliere
prin care va invitam ca la data de ..... orele... sa va prezentati la sediul cabinetului din ...., in vederea solutionarii pe cale amiabila a litigiului existent, cu privire la restituirea de catre dv. a sumei de .....lei, respectiv ....euro.
Subliniem faptul ca subsemnatul doresc solutionarea pe cale amiabila a prezentului litigiu, insa daca nu veti da curs prezentei invitatii la conciliere directa, va vom actiona in judecata pentru recuperarea debitului, urmand ca la suma aratata sa se adauge dobanda bancara de la data virarii sumelor in conturile dv si pana la plata efectiva a debitului; totdata in sarcina dv. vor cadea toate cheltuielile de judecata, formate din taxe judiciare si onorariu avocat."

Nu am vazut in tot textul cu ce titlu ma cheama la convocare si care sunt dovezile pentru pretentii. Nu am cunostinta nici de suma amintita in notificare, nici nu stiu despre ce litigiu se vorbeste in text.

Va rog sa ma clarificati ce fel de demers este aceasta, ce baza legala are, intrucat pentru mine pare mai mult o amenintare venita din partea unui executor judecatoresc.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zsoli71 , utilizator 23:30, 1 Iulie 2009
Procedura concilierii este o procedura legala prev. de disp. art.720/1 C.p.c.
De regula este avuta in vedere pentru litigiile comerciale ca procedura prealabila.
Daca nu este un litigiu intre societati .... nu prea isi are rostul. Ar fi fost mai utila mai degraba o notificare.
In genere se fac astfel de ”manevre” pentru a incerca sa obtii de la pretinsul debitor o recunoastere a sumei de bani chiar indirecta in cadrul procesului verbal de conciliere.
Daca ati recunoscut suma primita .. aveti o problema.
De la acest moment va trebui sa va ocupati de calificarea sumei de bani ca plata pentru colaborare sau cadou .. (donatie).
Banuiesc ca se intentioneaza constituirea de probe in vederea unei actiuni in instanta pentru recuperarea unei plati nedatorate. Procedura prevazuta de art. 720 indice 1 din C.proc.civ. este o dispozitie care priveste litigiile de natura comerciala. Ca s-au primit bani pe parcursul a catorva ani este ceva incert, cand s-a intamplat? Inteleg ca exista niste documente de transfer bancar a unor sume. In raport de data la care s-au primit banii se poate invoca prescriptia pentru blocarea actiunii. Colaborarea de care spuneti trebuie probata. Donatiile se probeaza prin acte autentice.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Daca Dvs. stiti bine ca pretentiile nu sunt intemeiate, nu trebuia sa dati curs invitatiei la asa-zisa conciliere.
Avocata avea obligatia sa va prezinte situatia, dar si actele pe baza carora v-a transmis invitatia respectiva.
Nu aveti altceva de facut decat sa asteptati....
Nu am recunoscut nici o suma, din mai multe motive. Primul ar fi ca eu nu datorez nici o suma, nu am imprumutat si nu reprezinta datorie, iar a doua ca suma amintita in notificare este ireala. Avocata a incercat sa ma deruteze, dar nu am purtat nicio discutie cu ea, am depus o cerere prin care solicit trimiterea actelor doveditoare si care este baza legala, cu ce titlu are pretentii. Am solicitat numar de inregistrare la cererea mea. Asta a fost cu 2 saptamani in urma, nici pana azi nu am primit documentele solicitate. M-am interesat si eu de art. 720, dar nu este de natura comerciala, nimeni nu este comerciant, nu desfasoara activitate comerciala.
Va multumesc pentru sfaturile utile si astept in continuare ajutorul dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume nedatorate zsoli71 zsoli71 Buna ziua! Pe parcursul a catorva ani am avut o colaborare cu o persoana si am primit sume de bani care nu reprezinta datorie, imprumut sau contract de niciun ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere zsoli71 zsoli71 Buna ziua! Pe parcursul a catorva ani am avut o colaborare cu o persoana si am primit sume de bani care nu reprezinta datorie, imprumut sau contract de niciun ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)