parintii mei vor sa intabuleze 2 terenuri, unul este trecut cu 300 m mai mult in acte; acesti 300 m fiind de fapt pe celalalt teren. Au facut deja o extra-expertiza pe care au platit 350 lei. Un vecin a cerut o contra-expertiza, si judecatoria le-a cerut ca atare parintilor mei o expertiza judiciara. Aceasta a fost facuta de un expert si am inteles ca trebuie platita de parintii mei integral.
1. As vrea sa va intreb daca pretul acestei expertize cerute de judecatorie si efectuata de expertul lor vi se pare normal sa fie de 2000 lei ? Mi se pare cam mare diferenta dintre o extra-expertiza de 350 lei si o expertiza de 2000 lei...
2. Daca parintii mei nu platesc aceasta expertiza ceruta, ce se intampla?
3. Au dreptul sa vada masuratorile si concluziile expertului inainte sa plateasca?
Scuze daca nu am fost f clara, dar nu ma pricep in chestii juridice... Vreau doar sa-i ajut pe parintii mei.
1 onorariul expertizei este stabilit de instanta judecatoreasca (pe baza a ce, nu stiu, ca sumele sunt tare dubioase, in general mici, nu mari)
2. se decade din proba
3. nu, dar au dreptul sa isi spuna parerea ref.la expertiza expertului numit. Expertiza se depune in dosarul cauzei si se citeste de catre toata lumea interesata de acolo. Expertul este independent.
E posibil ca parintii mei sa plateasca expertiza aceasta foarte scumpa, si apoi din niste motive care nu-mi vin acum in minte, instanta judecatoreasca sa ceara o alta expertiza care sa fie platita apoi tot de ei?
Intre ce preturi se incadreaza o expertiza ceruta de judecatorie (min,max)?
2000 lei mi se pare enorm, si as vrea sa stiu dc o sa plateasca aceasta suma, sa nu mai fie nevoiti sa plateasca din nou.
Onorariul expertilor este calculat si in functie de complexitatea lucrarii facute, de deplasarea pentru a face masuratori la fata locului, etc. daca apreciati ca fata de obiectivele solicitate onorariul e exagerat, se poate solicita instantei sa dispuna reducerea acestuia. Instanta va pune in vedere expertului sa depuna un exemplar din lucrare si se va pronunta. Daca nu accepta cererea va trebui sa achitati onorariul, iar la final sa cereti ca acesta sa fie suportat si de cealalat parte din proces, daca lucrarea i-a profitat si ei ( nu stim care e obiectul cauzei, daca e vorba de granituire atunci se poate solicita suportarea pe jumatate). Daca nu se achita, vor fi decazuti din proba, iar fara expertiza aceea probabil actiunea va fi respinsa ca nedovedita.