avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare din somaj

Buna ziua. Fiind somer mi-am gasit un loc de munca, dupa prima zi de munca am constatat ca, conditiile de munca si de salarizare nu sunt cum mi-au fost prezentate la interviu, firma respectiva asiguradu-si prin metode aflate la limita legii ( imposibil de atacat si nici nu ar avea vreun rost), dreptul de a-si muncii salariatii 10-14 ore zilnic fara plata orelor suplimentare sau diurna ( fiind vorba de deplasari zilnice). Pe scurt, jobul pentru care am semnat C.M.I. nu este acceptabil, fiind vorba despre o firma care are o fluctuatie foarte mare de angajati.
Mentionez ca am semnat C.M.I. pe perioada nedeterminata care include o perioada de proba de o luna si am dus o copie a C.M.la somaj unde a trebuit sa predau si carnetul de somer.
Intrebarea mea este ce se intampla daca in perioada de proba soilicit eu incetarea C.M.I. sau daca firma care m-a angajat solicita acest lucru? In ce conditii pot revenii in somaj pentru a-mi cauta alt loc de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:16, 31 Mai 2015
1. Deoarece ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata atunci a incetat plata indemnizatiei de somaj.

2. Indiferent cum si cand va inceta acest CIM dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj numai dupa ce aveti iar 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

3. - Era bine daca ati fi incheiat un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
- In acest caz se suspenda plata indemnizatiei de somaj care s-ar fi reluat, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

4. Acum va puteti inregistra la Agentia de Somaj doar ca persoana in cautarea unui loc de munca.
Dan1963 a scris:

...In ce conditii pot revenii in somaj pentru a-mi cauta alt loc de munca?

In conditiile in care evti indeplini din nou conditiile pentru acordarea acestuia. Asadar , trebuei sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la somaj , iar c.i.m. sa va inceteze din motive neimputabile dvs.
Multumesc pentru raspunsuri. Inteleg ca nu-mi ramane decat sa accept toate conditiile noului angajator si intre timp sa-mi caut alt loc de munca.
Nu trebuie sa le acceptati daca nu va convine acele conditii, intrucat nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

De asemenea, daca conditiile de munca oferita nu respecta legile si acte normativele care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca si/sau Inspectia Muncii.

Sesizarile catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) pot fi transmise prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii o puteti transmite prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pe perioada determinata yogub yogub Buna seara.Am o nedumerire si asi dori sa ma ajutati daca se poate.Sotia mea lucreaza intro unitate sanitara cu CIM pe perioada determinata din anul 2008.In ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca Liliana_Mariana Liliana_Mariana -cum pot proceda daca angajatorul nu respecta conditiile de munca? (vezi toată discuția)
Contributii platite la sume mult mai mici decat cele reale BarbuViorica BarbuViorica Sotul lucreaza la o firma de paza si aceasta ia platit somajul,sanatatea si pensia astfel:intr-o luna a fost pontat doar 3 zile si apare pe stat suma114 lei ... (vezi toată discuția)