avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident auto cu imunitate diplomatica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident auto cu imunitate diplomatica

Buna ziua,

Scriu aici, acum, in urma unei intamplari petrecute mie in urma cu 3 zile, mai exact pe data de 27 mai 2015. Conduceam o motocicleta si la iesirea din piata Charles de Gaulle o masina a unei ambasade (cu numar CD) a trecut peste liniile duble continue si mi-a iesit in fata. Eu nu am mai putut sa o evit, astfel ca avand viteza mica am franat cat am putut de tare si ne-am lovit frontal la aproximativ 10-15 km/h. Problema este insa ca dupa impact, eu nu am reusit sa pun picioarele jos, ele fiindu-mi aruncate in fata din cauza inertiei si motocicleta a cazut peste piciorul meu drept, provocandu-mi o "subluxatie posterioara genunchi drept tratata ortopedit". Acesta este diagnosticul pus la internare si externare din spital. Doctorul ortoped mi-a spus de asemenea ca dat fiind faptul ca zona este tumefiata nu isi poate da seama din radiografii si RMN daca am si ligamentele rupte, astfel incat nu stiu daca voi avea nevoie si de operatie. Vinovatul avea RCA, unde am deschis deja 3 dosare de dauna, unul pentru motocicleta, unul pentru echipament si unul pentru vatamarea corporala. Intrebarea mea este cine imi va plati daunele morale. Eu voi pierde ceva timp pentru recuperare, nu voi putea munci si voi avea doar 75% din salariu din cauza concediului medical. De asemenea durerea suferita si eventualele probleme de viitor cum sunt sensibilitatea la conditiile atmosferice sunt o alta parte care nu cred ca ar trebui uitata.

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 18:04, 20 Martie 2017
Nu cred ca soferul avea imunitate diplomatica, dar chiar si asa nu este scutit de raspunderea penala daca politistii au intocmit dosar de vatamare corporala din culpa. In acest caz, va veti inscrie parte civila in procesul penal cu daunele materiale si morale pe care le solicitati si pe care le puteti justifica. Depinde si ce ati semnat in procesul-verbal intocmit de politisti.
Pana ieri am fost imobilizat la pat in spital. Singurul lucru pe care l-am semnat a fost declaratia accidentului, declaratie pe care a dat-o si vinovatul. El si-a recunoscut vinovatia, dar a aruncat imunitatea diplomatica si politia nu i-a facut nimic inca. Am si 3 martori care pot veni sa depuna marturie la nevoie, alti conducatori auto care erau langa mine in momentul produceri accidentului, unul din ei fiind chiar motociclist. din pacate eu nu am reusit sa fac poze, dar ei au facut.
Societatea de asigurare, pe baza politei RCA valabil este cel care plateste pentru paguba ( daune materiale si morale ).
O ambasada sau consulat nu pot fi obligate sa plateasca daune. Daca nu le platesc de buna voie, nu pot fi silite sa faca asta.
Silviu Ionescu, fost insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore, cu rang de ambasador, a murit in inchisoare urmare unui accident produs in aceasta tara. Pdap, Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede în articolul 29 că „persoana agentului diplomatic este inviolabilă", iar diplomatul „nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune"
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
emil6702, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident motociclist! Glovaschi_sorin Glovaschi_sorin Salut! Am si eu o problema.. Am fost lovit de un taximetrist intro interectie, eu circuland pe drum cu prioritate . In urma accidentului m-am ales cu piciorul ... (vezi toată discuția)
Pasaport diplomatic lauricafl lauricafl Buna ziua. Va rog sa imi spuneti o lege sau undeva un link unde pot gasi informatii despre cine si in ce conditii poate obtine Pasaport Corp diplomatic. Eu, ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident catam76 catam76 Buna ziua, Am fost inplicat intr-un accident de circulatie. Conduceam o motocicleta, un sofer nu mi-a acordat prioritate si in acest fel motocicleta este ... (vezi toată discuția)