avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie conf. art.81 al.8 din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie conf. art.81 al.8 din Codul Muncii

Buna ziua!
De curand am redactat o cerere de demisie in baza art.81 al.8 din Codul Muncii, pe care am transmis-o angajatorului ,aceasta fiind inregistrata la registratura unitatii . dar in urma analizarii acesteia de catre angajator , acesta nu vrea sa accepte acea demisie deoarece , zice el , ca nu se poate demisiona invocand acest articol . acesta din urma spune ca daca nu-mi respect termenu de 20 de zile prevazute in contractul individual de munca recutge la desfacerea contractului de munca cu litera " I " .
Intrebarea mea este ... Daca poate sa-mi desfaca CIV pe cale disciplinara , demisia urmand sa isi faca efectul incepand cu data de 01.06.2015.
In 3 ani de cand lucrez pentru ei nu am avut nici o abatere disciplinara , concedii medicale ,etc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 31 Mai 2015
Ce motiv ati avut de ati formulat o astfel de cerere?
mi s-a promis o grila de salarizare si a trecut un an de atunci si am ramas tot la salariul ala , mi s-a promis echipament de lucru si protecetie , conditii optime pentru desfasurarea activitatii ....si faptul ca nu mai pot sa onorez preavizu de 20 de zile ...
mi s-a promis o grila de salarizare si a trecut un an de atunci si am ramas tot la salariul ala , ....., faptul ca nu mai pot sa onorez preavizu de 20 de zile ...

Aceste lucruri nu constituie motive de a demisiona fara preaviz.

mi s-a promis echipament de lucru si protecetie , conditii optime pentru desfasurarea activitatii

Este probabil singurul aspect care poate determina pe salariat sa demisioneze fara preaviz.

art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
...

Art. 175 C.mun.
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
...

Art.177 C.mun.
(1) În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
....

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Asadar, fiind vorba despre o demisie fara preaviz, c.i.m. inceteaza la data stipulat de dvs in cerere, nefiind necesar ca demisia dvs sa fie aprobata de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andreitudor00 andreitudor00 buna ziua!am nevoie de o mica lamurire..lucrez la o companie unde luni mi-am prezentat demisia scrisa deoarece mi-am gasit un alt loc de munca.cererea de ... (vezi toată discuția)
Demisie gabi2002 gabi2002 Am lucrat aproape 6 ani intr-o fabrica si am cerut demisia la zi care binenteles nu a fost aprobata.,doar cea cu preaviz de 20 zile. ideea e ca eu nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)