1. Imi pot aduce masina in Bucuresti, si mai departe sa vina Inspectorul de daune?
Nu este reglementat nicaieri ca trebuie sa faca poze. Amiabila este de ajuns.
2. Va trebui sa o aduc pe platforma, imi deconteaza cineva platforma?
Daca dansa este vinovata, firma asiguratoare RCA a doamnei va despagubeste si platforma.
3. Ce fac in cazul in care doamna nu doreste sa imi de-a copie dupa RCA, permis si talon?
Va adresati politiei in 24 de h de la data producerii accidentului.
4. Exista posibilitatea ca Inspectorul sa nu o considere vinovata?
Este posibil.
1+2 Daca auto nu se poate deplasa prin forte proprii, veti fi nevoiti sa aduceti auto cu platforma pana in localitatea de domiciliu.
Sfat practic! - in cazul in care avariile vehiculului sunt ample, cel mai bine este ca inspectia vehiculului - constatarea sa se faca intr-un service cu care asiguratorul are conventie de colaborare.
Deci cel mai biene ar fi sa va interesati cu ce service-uri are conventie asiguratorul RCA al vinovatului si sa duceti masina direct la acestia.
Desigur, legea va perite sa faceti reparatia cu orice unitate reparatoare doreste proprietarul vehiculului pagubit.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca despagubirea nu poate sa depasesca valoare vehiculului de la data evenimentului!
Despagubirea = valoare reparatii + contravaloare transport platforma.
Deci in cazul in care vi se acorda dauna totala, cheltuielile cu platforma nu pot fi decontate de firma de asigurari.
3. Legea obliga orice asigurat sa puna la dispozitii actele necesare deschiderii dosarului de dauna, in cazul implicarii intr-un eveniment rutier:
Norma 23/2014 RCA
"Art. 35. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea pretențiilor de despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia."
4. In functie de informatiile din constatul amiabil de accident se poate stabili culpa, vinovatia.
Nu precizati daca in respectiva intersectie sunt amplasate indicatoare rutiere care sa reglementeze prioritatea de trecere. (Trebuie stiut daca sunt amplasate semene de circulatie "Oprire", sau "Cedeaza trecerea" in acea intersectie si cine avea obligatia de a ceda trecerea.)
In caz contrar - cand nu sunt amplasate aceste semene de circulatie, prioritatea poate fi reglementat dupa categoria de drum pe care circula fiecare:
dumneavoastra circulati pe un DC (drum comunal) iar celalat conducator venea de pe un drum de categorie inferioara (drum satesc, ulita, etc.) atunci trebuia sa vi se acorde prioritate de trecere.
Nu uitati sa faceti toate precizarile in declaratia de dauna, eventual daca aveti posibilitatea depuneti la dosarul de dauna fotografii de la locul evenimentului, din care sa rezulte cele aratate mai sus: sunt sau nu indicatoare rutiere care reglementeaza prioritatea, etc