avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare la nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare la nume

Buna ziua .
SItuatia mea este urmatoarea:
Pe cand aveam 3-4 luni parintii mei au divortat eu fiind incredintat mamei , apoi cand aveam aproximativ 3 ani mama s-a recasatorit insa nu am fost trecut si eu pe numele sotului .
Pe tatal natural l-am vazut prima si ultima data pe la varsta de 19 ani . S-a recasatorit , are 2 copii . Nu m-a interesat si nu ma intereseaza persoana sa.

Dupa ce mama s-a recasatorit a mai facut o sora si un frate .
Casa in care locuim ( tata , mama, eu , sora , fratele ) a fost cumparata de parintii mei, ambii fiind proprietari in acte si pe parcurs au mai dobandit 2 case avand grija de un unchi al tatalui , acesta tracandu-si averea pe numele parintilor mei .

In discutiile noastre in familie parintii au hotarat sa dea cele doua case mostenite , una fratelui una surorii iar unde locuim acum sa imi ramana mie .

La 18 ani eu am plecat de acasa sa imi termin studiile , am si lucrat si foarte multi bani i-am investit in aceasta casa extinzando si renovando .

Fratele meu are 19 ani si comenteaza putin ca el ar vrea casa asta. Nu a spus in mod direct ci apropouri " acolo vreau sa fac aia , acolo asa, peste x ani acolo sa fac asa "

Mergand pe la primarie cu diverse treburi , observ in registrul acela unde sunt trecute proprietatile ceva de genul:
La casele primite: numele parintilor ca proprietari si trecut ca nu locuieste nimeni acolo .
La casa locuita :
Proprietar: x , y
Persoane cu domiciliul acolo: x- sot , y - sotie , xx - fiu , yy - fica , z - neinrudit . Z fiind eu .

As avea urmatoarele intrebari:
1. La primarie , cine face acea clasificare sau pe ce criterii ? Sau ei trec in finctie de ce informatii primesc de la propietarul locuintei . ( in cazul de fata , tata se ocupa de treburile astea administrative ) Cred ca se putea trece acolo " fiul sotiei " sau ceva de genul .. mi se pare ciudat .
2. Eu port numele de familie al tatalui natural si a vrea sa renunt la el . Este posibil si care ar fi procedurile de urmat ?
3. Apoi daca se va face acest lucru , nici pe numele mamei nu as vrea sa fiu trecut ca ar insemna sa port numele tatalui actual...
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
AlexandruIonut, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:48, 2 Iunie 2015
Numele de familie pe care-l purtati nu are nici o relevanta pentru mostenire, grad de rudenie etc., nu castigati nimic daca vi-l schimbati (puteti doar pe caleadministrativa daca aveti motive intemeiate). In legatura cu acele case si cum se vor imparti depinde de parinti dar oricum si d-voastra aveti dreptul la mostenire cand ei nu vor mai fi, d-voastra mosteniti cota parte din partea care-i revine mamei iar ceilalti 2 frati ai d-voastra si din partea mamei si din partea tatalui lor. D-voastra veti mai mosteni si cota parte din averea ce va fi fost ramas dupa moartea tatalui d-voastra biologic chiar daca n-ati tinut sau nu veti tine legatura cu el.
Faptul ca sunt inregistrati cu domiciliul acolo nu are nicio relevanta cand va fi vb de mostenire. Parintii pot face un testament asa cum v-ati inteles.
Daca ar fi sa se ajunga la o mostenire legala, dvs impreuna cu fratii o mosteniti pe mama, iar pe sotul mamei il mostenesc doar copiii lui.
Puteti lua numele de fata al mamei, insa trebuie sa aveti un motiv intemeiat pt care sa renuntati la numele tatalui.
Un motiv intemeiat in cazul dvs ar putea fi ca vreti sa purtati nume comun cu ceilalti membrii ai familiei, ori dvs nu vreti nici numele lor.
Ca nu ati pastrat legatura cu tatal biologic , nu e motiv intemeiat.
Nu vrea nici numele familiei lui actuale... din ce am priceput eu.
Referitor la nume, contactati un psiholog; stiu ca nu e asa, dar seamana cu un abandon peste care nu ati trecut.
Referitor la mostenire, depinde ce doriti; testament, dare in plata, vanzare, adoptie chiar... fiecare varianta are efectele ei, urmarile ei, riscurile ei. Ar trebui sa va interesati de fiecare in parte si sa decideti.
Banii sper ca i-ati dat parintilor pe baza de inscrisuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire - tata vitreg, tata biologic m_1980 m_1980 Buna ziua, Avocatnet.ro Parintii mei sunt divortati, nu imi cunosc direct tatal biologic, dar imi cunosc sora vitrega din partea lui. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Mostenire jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)
Mostenire Anonim1900 Anonim1900 Buna ziua, Va deranjez cu o situatie stranie cu care ma confrunt de ceva timp: La varsta de 3 ani am fost infiat (fara acte) de catre matusa mamei biologice ... (vezi toată discuția)