avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lichidare regim matrimonial dupa codul vechi.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lichidare regim matrimonial dupa codul vechi.

Nu reusesc sa gasesc solutie!
este vorba de lichidarea regimului matrimonial dupa codul vechi. Sotul meu fiind decedat la data de 31.01.2011.
La data achizitiei, mi s-a spus ca cetatenii straini nu pot achizitiona/poseda imobile in Romania. Motiv pt. care am si intrat in afacerea achizitionarii unui apartament pe care l-am cumparat pe numele meu (eu avand cetatenie dubla, romana/germana).
Intabularea s-a facut totusi cu mentiunea : "in devalmasie"
Mentionez ca sotul meu era cetatean german si a decedat in Germania unde am si eu domiciliul stabil in ultimii 35 de ani.
Casatoria s-a efectuat in Romania. Sub ce jurisdictie intra acum lichidarea regeimilui matrimonial, sub cea romana sau germana?
va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: mihaelaw , utilizator 16:25, 2 Iunie 2015
Legea romana se aplica pentru acel teren. Totusi, nu cunosc daca ati incheiat vreun act cu sotul, relevant in materie. Pentru restul bunurilor, nu stiu, nu am date.
Terenul nu stiu cand si cum a fost achizitionat, ce zice la CF etc.
Regim matrimonial nu exista la 31,01,2011, decat cel al comunitatii legale. Ceea ce inseamna ca sotul avea drept ori la teren ori la contravaloare din el.
In cazul dvs. sunt aplicabile prev.Legii nr.105/1992 privind reglementarea raporturilor juridice de drept international privat, deoarece intervine un element de extraneitate,cetatenia germana a sotului dvs.Concret, sunt aplicabile preved.art.66 lit.b) din Legea nr,105/1992, conform cu care" in ce priveste bunurile imobile si fondul de comert ,legea locului unde fiecare din aceste bunuri este situat."Ca atare, legea romana.
Multumesc mult!
Da, Aceasta lege 105/92, am gasit-o si eu. Este abrogata de la aparitia noilor coduri. Totusi pt. ca sotul meu a decedat inainte de intrarea in vigoare a noului cod, trebuie sa "ne" referim la ce era in vigoare la data decesului. Deci la noi nu intra in discutie "regimul matrimonial", ca nici nu aveam unul! Atunci ce ar trebui facut? Pur si simplu o succesiune?
Problema este ca nu gasesc nici un notar nici avocati care sa ma poata ajuta.
Am un Testament cu sotul="berliner Testament" care dupa informatiile mele nu este (re)cunoscut de legile romane. Din pacate Testamentul a fost deschis si executat in Germania, originalul este la autoritatile germane si eu nu mai pot intra in posesia originalului. Pot cel mult capata un Erbschein (adeverinta de succesoare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Regimuri matrimoniale dariaU dariaU Speta : un cetatean roman impreuna cu sotia sa, cetatean german, dobandesc impreuna in romania, un imobil casa de locuit. Conform legislatiei romane ... (vezi toată discuția)