In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??
Se presupune ca dvs. ati avut corespondenta de serviciu pe adresa fostului angajator. Nu aveati voie sa va deschideti o corespondenta privata pe adresa angajatorului decat strict in interes de serviciu. Din moment ce ati parasit institutia de buna voie sau obligat de imprejurari corespondenta ramane a institutiei, deoarece se presupune ca aceasta era strict in interesul serviciului. Nu puteti sa actionati in judecata angajatorul intrucat nu aveti un temei legal de a-l trage la raspundere pe acesta ce face cu propria corespondenta.
Deci va rog sa va retineti presupunerile.
Prezumtiile nu isi au locul in afara contractului de munca, regulamentului intern etc.
Prezumtia este ca ceea ce scriu eu este proprietatea mea.
Daca aveam clauza in contract prin care cedam dreptul de proprietate intelectuala, eram de acord cu dvs. Insa nu este cazul.
Sunt deposedat de Proprietatea mea intelectuala
Dupa logica dvs, ar trebui desfiintate toate drepturile de autor si toata proprietatea intelectuala...pt ca daca cumpar discul, ce ma intereseaza cine a creat informatia de pe suport!?
Eu inteleg ca , corespondenta eletronica la fostul angajat o faceti prin adresa de -mail personala. La care acesta are acum acces. si d-voastra vreti sa va luati anumite date inapoi?
Da, datele erau proprietatea dvs. dar angajatorul nu e companie de hosting sau de backup online ca sa fie obligat sa pastreze datele care sunt proprietatea dvs. Din punctul de vedere al angajatorului, spatiul de stocare costa bani, iar distrugerea (stergerea) corespondentei dvs. nu constituie o fapta nedreapta la adresa dvs.
Multumesc pt raspunsuri.
Deci as prefera oarece obiectivitate... intre chestiuni de cel mult etica (si cel putin disciplina muncii) si legalitate/infractionalitate.
Eu nu am semnat vreun contract prin care sa dau dreptul angajatorului asupra datelor create de mine, chiar prin intermediul mijloacelor sale de lucru. Nici regulament intern nu prevede, nimic!
Chiar daca eu as fi folosit mailul in interes personal, asta e cel mult o chestiune de etica, sa fiu considerat nesimtit, ca vai ce m-am mai folosit de banii angajatorului in interes personal.
Sau sa ma sanctioneze disciplinar, desi improbabil, avand in vedere ca si sanctionarea disciplinara este supusa controlului judiciar.
Dar esenta este ca nicio imprejurare nu ii da dreptul angajatorului sa imi distruga proprietatea intelectuala!!
Mai ales ca am solicitat, in mod expres si insistent, sa imi acorde posibilitatea recuperarii corespondentei, INAINTEA terminarii relatiilor de munca.
Unde mai pui ca corespondenta respectiva nu e doar moftul meu, ci PROBATORIU in dosar!!!!
Desigur, eu am facut plangere penala pt distrugere de probe... dar asa nu acopera prejudiciul meu personal! In acest sens intreb cum trebuie sa actionez?!!?