avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Deposedarea de corespondenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Deposedarea de corespondenta

In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 15:09, 10 Iunie 2015
Articolul 302 se refera la interceptarea corespondentei/convorbirilor, lucru care constituie infractiune. Din nou, mingea merge in bara. Mai baga o fisa.

@aidu: de cate ori sa iti zic ca nu e proprietatea ta intelectuala?
Art. 302 Violarea secretului corespondenţei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia,

Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:

Art. 244. Dispoziţiile art. 302 din Codul penal se aplică indiferent dacă faptele au fost săvârşite în cadrul unor relaţii de serviciu sau în afara acestora.

Reglementarea anterioară

Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 195: „Violarea secretului corespondenţei. (1) Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare. (21) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de un funcţionar care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă:
art. 28 C. Rom.;
► art. 8 CEDO;
► art. 7 Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
;
► art. 4 din O.U.G. nr. 13/2013 privind serviciile poştale (M. Of. nr. 139 din 15 martie 2013).

Detalii: [ link extern ]

Mai baga tu o fisa!!
aidu a scris:

Art. 302 Violarea secretului corespondenţei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia,

Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:

Art. 244. Dispoziţiile art. 302 din Codul penal se aplică indiferent dacă faptele au fost săvârşite în cadrul unor relaţii de serviciu sau în afara acestora.

Reglementarea anterioară

Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 195: „Violarea secretului corespondenţei. (1) Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare. (21) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de un funcţionar care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă:
art. 28 C. Rom.;
► art. 8 CEDO;
► art. 7 Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
;
► art. 4 din O.U.G. nr. 13/2013 privind serviciile poştale (M. Of. nr. 139 din 15 martie 2013).

Detalii: [ link extern ]

Mai baga tu o fisa!!

Mai citeste o data ceea ce scrie in articol. Nu ti-a violat nimeni corespondenta. Pur si simplu nu era a ta!
valeantudor a scris:

Mai citeste o data ceea ce scrie in articol. Nu ti-a violat nimeni corespondenta. Pur si simplu nu era a ta!

Dar a cui era?
Si in temei se face afirmatia.
Corespondenta e a cui scrie pe ea ca e destinatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)
E-mail-urile fostului angajat Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca un angajat si-a dat demisia iar eu ca si angajator i-am cerut parola ca sa pot intra pe e-mail-ul lui (de servici, de pe server-ul firmei) si el ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)