avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Deposedarea de corespondenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Deposedarea de corespondenta

In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 15:09, 10 Iunie 2015
aidu a scris:

In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??

Da, este infractiune, se numeste "abuz de incredere". Daca angajatorul constata ca te-ai folosit de numele lui, in interes privat, se poate indrepta impotriva ta.
Desi mai multi au incercat sa-ti explice, tu o tii pe a ta, esti chiar iritat ca nu ti se da dreptate. Hai s-o luam mai simplu, las-o-ncolo de informatica, ca e grea, si sa zicem ca esti angajat la un patron oarecare, fara server propriu, care foloseste posta clasica. Ca sa te dai grande la fete, le trimiti scrisori folosind plicuri cu antetul firmei - asta inseamna "@domeniu.com" - Cand primesti raspuns de la fete, adresate firmei, "in atentia ta", fata de la registratura, ca e ea draguta, ti le inmaneaza direct, te pune doar sa semnezi in registru.
Si acum, intr-o zi, patronul te da afara; "prietenii stiu de ce". Iti spune sa-ti iei tot calabalacul (ceasca de cafea, fierbator, etc.), sau ti-l pune el intr-o cutie, ti-l da si "have a nice day". Corespondenta din sertar, pe numele firmei, este a firmei, nu a ta, arunca totul la cos, si vine noul salariat sa preia biroul.
Si acum vii tu si spui ca acolo erau documente private. Si? Avea angajatorul vreo obligatie vizavi de ele? Poti spune ca aveai niste lingouri de aur. Pai daca faci gat, s-ar putea sa dai de alta dandana.
Asa ca las-o balta si, pe viitor, cand corespomdezi cu fetele, in timpul serviciului, foloseste Yahoo, Facebook, ce vrei tu, si lasa "@domeniu.com" numai pentru treburi de serviciu.
Da, sunt foarte iritat ca nu mi se da dreptate...

Pot si eu sa dau 'contraexemple', sa fac tot felul de analogii... asadar ne contrazicem in argumente fictive. Cel mult bune dpdv al raspunderii morale sau disciplinare, nicidecum delictuale sau penale.

Eu am intrebat clar, cu textul de lege in fata, distrugerea unui bun, pur si simplu... in ce temei excludeti proprietatea intelectuala? Mai cu seama corespondenta, care e un soi special de proprietate protejat de lege.

Daca scriam o carte, cu titlul 'compania e cea mai proasta, directorul un idiot etc.' si scriam toate informatiile confidentiale ale companiei in acea carte. Si lasam cartea pe birou si-mi dadeam demisia... era legal sa imi distruga cartea?????

PS. am lucrat ca inginer calculatoare.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2015
Admin, administrator
aidu, hai ca incerc si eu sa iti explic cum sta treaba intrucat sunt programator si "le am cu astea". Proprietatea ta intelectuala "in cadrul firmei" nu exista. In momentul in care angajatorul te plateste pentru o activitate prestata in cadrul companiei, folosind echipamentele companiei, in interesul companiei, cine e "proprietarul"? Da, compania. Tot ceea ce produci in afara companiei, atata timp cat nu cade sub incidenta altor termeni prin care facebook devine proprietarul continutului tau, de exemplu, devine proprietatea ta intelectuala. Nu ai cum sa pretinzi drepturi asupra continutului creat de tine la acea companie atata timp cat relatia ta cu acea companie e reglementata de un CIM. Altfel e ca si cum ai pretinde ca firma te plateste fara sa astepte nimic de la tine, intelegi absurditatea?

Te-au dat afara? Mergi, bea o bere, apoi cauta alt job. Daca continui pe panta asta o sa fii nevoit in scurt timp sa iti schimbi profesia - da, angajatorii vorbesc intre ei.
Eu cred ca cel care a deschis acest topic stie cel mai bine despre ce e vorba si vrea sa ne invete si pe noi!
carmen2010 a scris:

Eu cred ca cel care a deschis acest topic stie cel mai bine despre ce e vorba si vrea sa ne invete si pe noi!

Intotdeauna mi-au placut oamenii cu simtul umorului. Felicitari! :)

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)
E-mail-urile fostului angajat Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca un angajat si-a dat demisia iar eu ca si angajator i-am cerut parola ca sa pot intra pe e-mail-ul lui (de servici, de pe server-ul firmei) si el ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)