In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??
Pare, la prima vedere, ca obligatia de a nu distruge proprietatea cuiva izvoraste... tocmai din dreptul de proprietate insusi :)
Cred ca mare parte din confuzie se naste din folosirea termenului 'a tine'... ca si cum ar fi o obligatie pozitiva, de a face.
Or, in speta nu este asa, ci este una negativa, de a nu face.
Dar! Fapta pe care o acuz eu este tocmai comisiva: stergerea contului respectiv a fost dispozitia cuiva, nu a fost un lucru care s-a intamplat de la sine... incat cineva sa trebuiasca sa intreprinda o actiune spre a-l preveni :)
Inca o data: al cui este hard discul? Al fostului angajator. Deci el este proprietar pe acel hard disc si dispune de ce se intampla cu el. Dupa cum nici dvs. nu va dicteaza altcineva ce sa faceti cu hard discul de acasa.
Era un e-mail de serviciu, pe calculatoarele de la serviciu, iar cand nu ati mai fost angajat, contul a fost sters. Nu e nimic anormal in asta. Va puteati intelege prin voba buna cu angajatorul sa va ofere acele e-mailuri contra cost. Dar nu era obligat sa faca asta.
Daca dvs. mi-ati incredinta niste documente confidentiale, secrete sa nu le afle nimeni le ascundeti la mine.
Si pe mine ma apuca pandaliile si le distrug... ca doar sunt in posesia mea, deci pot sa dispun de ele cum vreau.
Nu considerati ca v-am prejudiciat in mod ilegal??
Vad exact aceeasi situatie. Sa-mi spuneti dvs unde vedeti deosebire!
Nu as fi deloc de acord.
In primul rand, un contract de munca e mult mai mult decat o promisiune civila.
Un contract de munca da nastere la mult mai multe obligatii, inclusiv si la a nu face abuz de drept.
Chiar sub simplul aspectul de a nu face abuz de drept... tot este un fapt ilicit.
Dar nu stiu exact cum evitati invocarea conceptului de proprietate.
Fie ea si proprietate intelectuala, distrugerea unei proprietati e fapt penal, indiferent de circumstantele in care aceasta se produce!!