avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Deposedarea de corespondenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Deposedarea de corespondenta

In concret, eu am avut corespondenta electronica pe adresa fostului angajator.
Aveam adresa privata, pe care primeam si trimiteam corespondenta, gazduita de fostul angajator, care m-a dat afara si n-am mai putut recupera corespondenta.
Aceasta este o situatie de infractiune?
Daca da, care infractiune?
La prima vedere, nu este tocmai violarea secretului corespondentei, deoarece nu cred ca are posibilitatea sa o citeasca... nici neaparat intentia.
Ce actiune pot sa intentez pentru a obliga la recuperarea corespondentei??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 15:09, 10 Iunie 2015
Daca erau probe in penal, Politia trebuia sa obtina mandat si sa le preia de la angajator. Asa trebuia procedat. Nu aveti niciun contract prin care sa fie specificat ca angajatorul ar fi obligat sa va pastreze proprietatea intelectuala pe hard discurile sale. Angajatorul nu este stapan pe proprietatea dvs. intelectuala, dar este stapan pe spatiul de pe hard discurile sale, cu exceptia cazului in care vine Politia cu mandat si cere datele. De remarcat ca stergerea definitiva a datelor (zerorizare) inainte de a primi un astfel de mandat nu este infractiune.
Pai tocmai ce eram nemultumit de incadrarea pe care am dat-o...
Alta varianta mai era fals informatic... sau frauda informatica, art. 249
Mie imi pare ca art. 253 distrugerea ar fi cel mai adecvat alin (2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială,
De vreme ce se asimileaza inscrisurile in format electronic...

In alta ordine de idei, va rog sa indicati unde se opreste prevederea legala si incepe opinia dvs.
Nu aveti niciun contract prin care sa fie specificat ca angajatorul ar fi obligat sa va pastreze proprietatea intelectuala pe hard discurile sale.... e ca si cum ai zice ca n-am contract cu cineva sa nu ma omoare.
Repet ca am solicitat sa imi fie restabilit accesul la datele respective inca de cand eram angajat. Insa pur si simplu nu mi-au bagat in seama solicitarile.
Probele nu folosesc in proces penal, ci in proces civil.
Fiecare face cu spatiul propriu de stocare ce vrea el, in masura in care nu incalca alte legi (cum ar fi pirateria informatica sau pornografia infantila).

Ideea e urmatoarea: ca sa oblig Livedrive sa-mi pastreze datele trebuie sa platesc abonament la ei, ca spatiul de stocare costa bani si ei nu primesc spatiu de stocare din opere de caritate. Daca nu-mi platesc la timp abonamentul, ei au dreptul de a-mi sterge datele. Deci obligatia lor de a pastra datele mele este consecinta unei intelegeri in drept civil, in care eu sunt client iar ei sunt furnizori de servicii.

Mai intreba cineva pe forum daca faptul ca nu si-a platit abonamentul la hosting iar aia i-au sters websiteul ar fi incalcarea dreptului de autor. Si i-am raspuns ca nu, stergerea datelor nu este violarea drepturilor de autor, pentru ca din momentul in care a depasit termenul prevazut pentru plata, firma nu mai avea nicio obligatie de a-i pastra datele.

Asta se aplica si aici: nu ati convenit prin contract cu fostul angajator sa va ofere servicii de stocarea datelor, asa ca nu reiese din nimic ca ar avea o astfel de obligatie. Altfel pot sa dau si eu Livedrive in judecata, ca pe discurile lor aveam formula care vindeca SIDA si prin stergerea datelor am pierdut miliarde.
Nu prea sunt de acord cu analogia.
Tocmai ca dvs. aveti contract cu Livedrive ca daca nu platiti, au dreptul sa va stearga datele!!
Dvs le-ati dat, prin contract, dreptul sa va stearga datele :)

Daca nu aveati contract cu ei, nu aveau dreptul sa va stearga datele (desigur, nici nu ajungeati sa aveati date la ei:>... dar tocmai asta e diferenta - ca dvs. aveati contract dedicat pt furnizarea serviciului respectiv, iar eu nu, eu aveam cu totul alt fel de contract!).
Analog, prin contractul de munca nu s-a stabilit nicio clauza ca angajatorul are drept de a dispune de produsele care se afla in posesia sa, fiind insa proprietatea angajatului.
Obligatia de a pastra datele cuiva trebuie sa izvorasca din ceva, un contract, o intelegere verbala, etc. Nu putem presupune ca ea apare din senin. Daca eu muncesc la o pizzerie, e pizzeria obligata sa-mi stocheze fisiere?

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)
E-mail-urile fostului angajat Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca un angajat si-a dat demisia iar eu ca si angajator i-am cerut parola ca sa pot intra pe e-mail-ul lui (de servici, de pe server-ul firmei) si el ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)