avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune in instanta, risc pierdere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune in instanta, risc pierdere mostenire

Buna seara,
Am urmatoarea problema:
Soacra mea a decedat in anul 2007. Sotul meu era unicul fiu si, pentru a nu leza sensibilitatea socrului meu nu a solicitat si nici nu a facut demersuri in ceea ce priveste succesiunea dupa defuncta mama.
In anul 2012 sotul meu s-a stins fulgerator din viata in urma unei disectii de aorta.
Eu si cei trei copii ai mei si ai sotului meu am incercat sa il tinem aproape pe socrul meu dar el s-a retras si ne-a ocolit mereu.
Astazi am primit fiecare dintre noi cerere de chemare in judecata prin care socrul solicita dezbaterea succesiunii defunctei soacre si sa se constate ca suntem straini de succesiune deoarece nu sotul meu nu a acceptat succesiunea mamei sale.In drept se invoca art.650,art. 689, art.700 din C.Civil precum si art.1 lit.e din Legea nr. 319/1944 privind sotul supravietuitor.
Oare sa incerc sa obtin pentru copii mei ceea ce au dreptul dupa tatal lor sau nu am sorti de izbanda, si care ar fi temeiul legal
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 11:22, 3 Mai 2023
Trebui sa dovediti ca ati luat ceva din mostenire, un bun, etc. Sau ca ati folosit cumva de-a lungul timpului anumite bunuri. Si un avocat, evident!
Nu am luat nimic din mostenire si nici nu am folosit bunuri tocmai pentru ca nu batranul sa nu creada ca " incercam sa-i luam averea". A respins orice intentie de apropiere si s-a inconjurat de persoane interesate de casa pe care o are, in speta niste chiriasi.
Pe de alta parte mai am o problema: in cererea de chemare in judecata numele meu si al unuia dintre copii nu corespunde. Pe fiul meu cel mic, care a implinit 19 ani, il cheama Puiu, nume cu care a fost apelat tatal lui fara a avea numele acesta in acte. Batranul nu mai stie ca pe cel mai mic nepot il cheama ca pe fiul sau si in cererea de chemare in judecata l-a apelat Dragos care este al doilea prenume al fratelui sau mai mare.
La fel si in cazul meu, am primit citatia pe numele Doina cand de fapt in acte sunt Teodora.
1.Cum sa formulez intampinare pentru mine si fiul mezin cand, de fapt, fiul meu si cu mine nu suntem corect apelati?
2. Vreau sa imi intemeiez apararea pe aspectul ca batranul, care are varsta de 85 ani ar da semne de "amnezie" si ar putea fi o victima sigura pentru a i se lua casa si sa ajunga pe drumuri.... sau ceva de genul acesta.
Ce sfat imi dati?
Daca nu aveti vreunt obiect, lucru acceptat de la defuncta ori daca sotul dvs nu a deschis succesiunea pana in 2008, se considera ca nu ati fost interesata de acest lucru si s-a pierdut acest drept.
Orice lucru, cat de mic, dar important ce l-ati folosit dupa deces si sa fi apartinant soacrei dvs, si bineinteles avand si cum sa dovediti ca l-ati folosit, va repune in drept.
Daca nu , e pierduta acea mostenire
Daca fiica mea are un inel daruit de defuncta si o pereche de pantofi care ei ii erau mici, sunt probe acceptate in instanta?
Mai am si niste oale de fonta luate la priveghi din casa defunctei pentru parastas si care nu au mai fost returnate, dar pe care le folosim la bucatarie.
Trebuie martori pentru a demonstra ca sunt daruite/folosite?
Va rog sa ma ajutati!
Primul sfat pe care vi l-as da ar fi sa va angajati un avocat.Nu veti putea face fata unui proces fara un avocat, mai ales ca, va aflati intr-o pozitie extrem de dificila ptr.ca , sotul dvs. nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala in tremenul de 6 luni de la data decesului soacrei dvs.
Acceptarea succesiunii poate fi expresa sau tacita.Expresa presupune acceptarea succesiunii prin act notarial in termen de 6 luni de la decesul soacrei dvs.Acceptarea tacita poate fi considerata ca, rezulta din urmatoarele acte:darimarea si reparatiile care nu au un caracter urgent facute la imobilele succesorale,achitarea impozitelor asupra masei succesorale ;
Este greu de crezut ca un inel(daruit de bunica) si niste oale ramase de la priveghi, pot constitui acte de acceptare tacita a succesiunii.Daca nu puteti face dovada cu actele la care am facut referire mai sus ca fiind acte de acceptare tacita a mostenirii,consider ca ati pierdut acea mostenire.Repet,mergeti totusi la un avocat,pe acest site sfaturile sunt cu caracter general si, nuva pot ajuta in mod efectiv, mai ales ca,presupun ca socrul dvs. are un avocat angajat sa-l reprezinte in instanta.

Alte discuții în legătură

Succesiune decedat fara copii locuinta cu intrare comuna cozzmyn86 cozzmyn86 Buna ziua, Soaca mea a locuit in aceeasi curte cu o batrana care a decedat. Ea a avut grija de batrana pana a decedat(nu are copii). Sotul batranei a ... (vezi toată discuția)
Succesiune legală sau testamentara? Fraier Fraier Bună seara! După decesul soacrei mele, la data de 11.11.2020, încă nu s-a dezbătut succesiunea între moștenitori: soțul defunctei și cei doi copii ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)