avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca

Pe perioada preavizului se poate solicita concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale,conform Art,54 din Codul Muncii?
In acest caz perioada de preaviz se suspenda?
Solicit aceasta deoarece in perioada de preaviz am depus dosarul pentru pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensiuonare.Pana la aceasta data nu am primit decizia Casei de pensii
Doresc ca la incetarea contractului de munca sa primesc prima de pensionare si nu un salariu compensator daca lichidarea se face conform preavizului.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 9 Iunie 2015
Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia din parti. Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata, asa cum se stabileste in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern. Concediul fara plata nu este prevazut in dispozitiile art. 49 - 54 din CM privind suspendarea contractului de munca. El este un drept al angajatului.Puteti depune o cerere in acest sens.Perioada de previz nu se suspenda.
Art. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Art. 153
(1)Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2)Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 75
(1)Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(la data 24-Feb-2015 Art. 75, alin. (1) din titlul II, capitolul V, sectiunea 6 a se vedea recurs in interesul legii Decizia 8/2014 )
(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3)În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
Nu interpretez eu bine?
Conform art 153 ptr rezolvarea unor probleme personale am dreptul la concediu fara plata.
Conform art 54 pe perioada concediului fara plata contractul de munca se suspenda.
Conform art 75 alin 3) in situatia in care IN PERIOADA DE PREAVIZ contractul de munca este suspendat, termenul de preaviz va FI SUSPENDAT CORESPUNZATOR.
Este corect?
Va multumesc!
Corect. Nu am citit art. 54.Casele de Pensii comunica deciziile de pensie dupa 3 lunii de la data depunerii.Pensia o veti primii de la data cand indeplinitii conditiile de iesire la pensie,sau de la data depunerii cererii.
Preavizul se poate suspenda daca solicitati CFP pe durata acestuia.
Multumesc pentru raspuns!
Angajatorul meu sustine ca preavizul nu se poate suspenda decat in cazul concediului medical.Deasemenea sustine ca preavizul este operat in Revisal si daca apare decizia de pensionare in perioada concediului fara plata trebuie sa anuleze preavizul ceea ce este ilegal.
Referitor la Art 56 Codul Muncii am gasit urmatorul comentariu:
,,Legiuitorul Codului Muncii grupeaza pensiile in functie de modalitatea de incetare de drept a contractului individual de munca astfel:
a) Pensionarea pentru limita de varsta
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
In aceasta situatie nu este necesara decat constatarea, de catre angajator a faptului ca salariatul a implinit varsta standard de pensionare si ca are stagiul minim de cotizare. Nu are relevanta daca salariatul a primit sau nu decizia de pensionare , ci relevant este indeplinirea cumulativa a celor doua conditii pentru pensionare.
b)Alte tipuri de pensii
In cazul pensiei de invaliditate (art 68-82 ) din Legea 263/2010, pensiei anticipate partiale (art 65-67) din L 263/2010, pensiei anticipate(art 62-64) din L263/2010 pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de pensie.
In aceasta situatie angajatorul trebuie sa astepte comunicarea deciziei de pensionare ,care decizie nu se comunica decat salariatului".
In cazul meu am solicitat concediu fara plata in speranta ca obtin decizia de pensionare si incetarea contracului de munca se va face in baza acesteia si nu in baza preavizului.
Considerati ca este corect, avand in vedere ca la pensionare primesc o prima echivalenta cu doua salarii in baza preavizului primesc un salariu?

Alte discuții în legătură

Pensionare in concediu medical de cancer lsteffyro lsteffyro Daca cineva este in concediu medical pentru un an - bolnav de cancer - poate fi pensionat la termen pentru limita de varsta sau angajatorul trebuie sa astepte ... (vezi toată discuția)
Perioda de preaviz ani355 ani355 Bună ziua, Aş dori să ştiu dacă în perioada de preaviz, angajatul solicită concediu fără salariu, se prelungeşte preavizul cu acel număr de zile ce ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara raluca constantinescu raluca constantinescu Am un salariat care nu s-a prezentat in perioada de preaviz asa cum i-a fost aprobata cererea de demisie.L-am convocat, nu s-a prezentat si acum trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)