Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea: in prezent angajatorul ma poate obliga sa iau pauza de masa socotita in afara celor 8 ore de lucru? Daca da, imi poate impune si ore la care sa mananc? Iar in cazul acesta, se stipuleaza in fisa postului (ca in contractul individual de munca nu sunt trecute decat 8 ore nu si pauza) ca tura de dimineata are 8 ore jumatate, cea de dupa amiaza 8 ore, cate o saptamana dimineata, una dupa amiaza. Noi lucram si sambata 5 ore. Si spune angajatorul ca jumatatea de ora in minus din tura de dupa amiaza, respectiv 2 ore jumatate(30minx5 zile) pe saptamana echivaleaza sambata lucrata de 5 ore-e corect? Bineinteles ca o sambata nu este deloc acoperita, dar asta e clar. Va rog un raspuns ca am tot cautat si nimic nu e clar. Am inteles in Codul Muncii pauza de masa este un drept al angajatului, asta inseamna ca daca nu o vreau devine obligatorie? Va multumesc,
Art. 134. C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate. (3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Angajare
ContSters118932
Buna Ziua.Incerc de ceva vreme sa ma angajez la o firma de constructii si...nu reusesc.Motivul:
- mare parte(cele cu anunt) pun din start program de 10 ore ... (vezi toată discuția)