avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema : tatal meu natural a decedat in urma cu cativa ani. Parintii mei au fost divortati, el recasatorindu se aproape imediat dupa divort cu o alta doamna, care avea doi copii. Ma intereseaza urmatoarele :
1. Eu, ca singur copil natural, am vreun drept la mostenirea lasata de el ?
2. Daca a existat un testament ( pentru ca in acest moment nu stiu ), se poate ataca ?
3. Exista un termen de prescriere a perioadei in care se poate face succesiunea ?
Va intreb aceste lucruri, pentru a nu cheltui foarte multi bani, daca as avea numai de pierdut. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:00, 4 Iunie 2015
1. Aveti dreptul la mostenire
2. Testamentul se poate ataca
3 .Nu este termen de prescriptie pentru dezbaterea succesiunii.
1. Da, aveti dreptul la 3/4 din masa succesorala.
2. Este o intrebare la care veti primi foarte greu un raspuns. Depinde de ce anume contine testamentul.
3. Nu exista un asemenea termen, dar exista un termen de optiune succesorala de 1an si pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Va multumesc pentru raspunsuri ! Mostenirea ar consta intr o casa, un restaurant micut si, poate o suma de bani. Daca in timpul vietii, tatal meu a trecut bunurile sale pe numele sotiei ( ma gandesc acum si la asta ), presupun ca nu mai am vreo sansa de a obtine ceva.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
bl79, utilizator
Buna ziua,
ATENTIE, exista un termen de acceptare a succesiunii. Va sfatuiesc sa mergei la un notar si sa intocmiti un inscris de acceptare a succesiunii astfel incat sa va incadrati in acel termen (termenul este de 6 luni sau un an functie de data decesului si de codul Civil sub auspiciile caruia va incadrati)
Daca decesul a fost inainte de 2011 atunci termenul era de 6 luni.
Dupa 20011 termenul este de 1 an.
Tatal meu a decedat in urma cu aproximativ 7 ani. Se mai poate face ceva in acest caz ?

Alte discuții în legătură

Testament nadia666 nadia666 buna ziua sunt mostenitor rezervatar dupa tatal meu care inainte sa moara a facut testament surorii mele .Eu vreau sa stiu daca o chem in instanta pe sora ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters133104 ContSters133104 - se implinesc 4 luni de la decesul unchiului meu(fratele tatalui meu) si 8 luni de la decesul tatalui meu; - unchiul meu defunct nu are sotie, copii, ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii? iuli113 iuli113 oficial si legal cand incepe deschiderea succesiunii?si in cat timp poate fi atacat un testament in care sotia ii lasa sotului toata proprietatea instituindu-l ... (vezi toată discuția)