avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

buna ziua
sunt mostenitor rezervatar dupa tatal meu care inainte sa moara a facut testament surorii mele .Eu vreau sa stiu daca o chem in instanta pe sora mea pt. reductiunea testamentului ;
1.cat ii va reveni ei ca legatar universal conform testamentului si cat mie ca mostenitor rezervatar ?
2. cine va suporta toate cheltuielile acestui proces?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:20, 16 Noiembrie 2020
Mama dvs. mai traieste? Daca nu, aveti cu sora aceeasi parte adica fiecare 1/2 din rezerva.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
avvalentina, utilizator
Trebuie sa deschideti o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive intemeiata pe disp. art. 848 c. civ . intrucat sunteti mostenitor rezervatar si vi s-a incalcat rezerva succesorala.Numai ca trebuiue ca in termenul legal de 6 luni sa fi acceptat succesiunea in m od expres(la notar) sau tacit (sa fi luat bunuri din mostenire ori sa fi contribuit la inmormantare ).Exceptia de reduicytiune poate fi invocata numai in termenul de prescriptie de 3 ani de la deschiderea succesiunii(moartea defunctului),
Potrivit art.841 C.civ. intinderea rezervei succesorale esxte stabilita in functie de numarul descendentilor. daca defunctul a lasat doi copii cum e in cazul dvs. rezerva este de 2/3 din mostenire adica dvs. vi se cuvine 1/2 din 2/3 , adica 1/3 din mostenire ,restul de 2/3 din intreaga mostenire se cuvin surorii .
buna seara
au trecut 15 ani de la moartea tatalui meu insa eu am aflat in 2010 de existenta acestui testament, cand am vrut sa facem cadastru pe terenul arabil.
cred ca am acceptat tacit succesiunea pentru ca stapanesc 2ha teren arabil de la tatal meu(mama este moarta inaintea tatalui) si as dori sa va intreb daca eu am aflat in 2010 se vor lua in calcul urmatorii 3 ani ?
Daca da, puteti sa-mi spuneti cat voi plati din valoarea masei succesorale, 1% sau 3% ? este foarte important pentru mine pentru ca valoarea casei si a terenului sunt sume importante.

In speranta ca-mi va raspunde cineva, multumesc pentru ajutor !
~ Conținut șters la cerere ~
buna ziua! tinand cont de situatia relatata mai sus va rog sa mi explicati babeste ca sa pot intelege
cat la suta din total voi putea lua ca mostenitor rezervatar.
Am inteles doar ca datorita testamentului, am dreptul la mai putin de 50% dar nu am inteles cat exact.
ps. Daca nu exista un certificat de discernamant si chem in instanta pe sora mea pt. reductiunea testamentului ;exista sansa sa iau totusi cei 50% din intreg?
suntem doar 2 mostenitori
multumesc

Alte discuții în legătură

Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Cota succesorala Costi2017 Costi2017 Buna seara, Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)