Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema : tatal meu natural a decedat in urma cu cativa ani. Parintii mei au fost divortati, el recasatorindu se aproape imediat dupa divort cu o alta doamna, care avea doi copii. Ma intereseaza urmatoarele :
1. Eu, ca singur copil natural, am vreun drept la mostenirea lasata de el ?
2. Daca a existat un testament ( pentru ca in acest moment nu stiu ), se poate ataca ?
3. Exista un termen de prescriere a perioadei in care se poate face succesiunea ?
Va intreb aceste lucruri, pentru a nu cheltui foarte multi bani, daca as avea numai de pierdut. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
1.Aveti dreptul la mostenire dupa decesul tatalui.Cota dvs.in calitate de mostenitor rezervatar,descendent privilegiat este de 3/4
2.In principiu, testamentul poate fi atacat in justitie de catre dvs.in calitate de mostenitor rezervatar,daca prin testament s-au facut liberalitati care
va incalca rezerva succesorala.
3.Daca au trecut 7 ani si nu ati acceptat in mod expres mostenirea , s-a prescris optiunea succesorala in termenul de 6 luni de la data decesului tatalui.Exista insa,si instiutia juridica a acceptarii tacite a mostenirii.Practica judecatoreasca a statuat ca reprezinta acte de acceptare tacita:achitarea taxelor succesorale,plata impozitelor asupra masei succesorale,solicitarea inventarierii bunurilor succesorale,arendarea pamantului suucesoral,etc.
Mergeti la un notar ptr.solutia concreta si posibilitatea eliberarii certificatului de mostenitor.
Testament
nadia666
buna ziua
sunt mostenitor rezervatar dupa tatal meu care inainte sa moara a facut testament surorii mele .Eu vreau sa stiu daca o chem in instanta pe sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Cryssa20
Buna ziua. As dori sa stiu cat timp pot sta cu succesiunea nefacuta. Sunt singurul mostenitor cu drepturi, nu se pune problema ca altcineva sa atace ... (vezi toată discuția)