avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Continuitate CIC - al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Continuitate CIC - al doilea copil

Buna ziua,

In mica firma cu specific agricol in care activez, a fost angajata o persoana, iar dupa exact 12 luni, am fost informati ca este gravida si solicita intrarea imediata in concediu de sarcina, urmandu-i cel de lauzie, ambele totalizand maximul de 126 de zile. Ulterior, a optat pentru un concediu de crestere a copilului de 2 ani de zile.

Cei 2 ani de CCC se vor termina pe 20.06.2015, iar intre timp a ramas din nou gravida, estimand a naste la sfarsitul lunii 07.2015. Persoana in cauza solicita acum reluarea obligatorie a activitatii, iar in aceeasi zi cu revenirea la munca sa ceara concediu de sarcina (si din nou aceeasi poveste).

Am fost informati ca va proceda la fel si pentru al treilea copil.

Exista vreo modalitate de a ii incheia CIM, pentru a nu ii mai acorda posibilitatea unui nou sir de CCC? Ne-a precizat cu subiect si predicat ca nu mai are de gand sa se prezinte fizic vreodata la munca (cel puțin la locul acesta de muncă).

Va multumesc pentru timpul acordat.

Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
cfsflorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 26 Iunie 2015
1. Salariata are dreptate, legea este de partea ei.

2. Pe perioada cate este in concediu crestere copil (CCC) sau in concediu de maternitate (sarcina si lauzie) nu ii puteti inceta contractul individual de munca.

3. - Nu inteleg de ce ati vrea sa o impiedicati sa intre in CCC daca legea va obliga sa ii acordati acest concediu.
- Pe perioadele in care este in CCC sau in concediu de maternitate puteti angaja o alta persoana pe postul ei cu contract individual de munca pe perioada determinata (pana la eventuala revenire a ei la locul de munca).

Stimate domn,
Va multumesc pentru raspunsul prompt si profesionist, ca de obicei.

As fi dorit suspendarea CIM pentru ca, nu numai că postul ei nu mai exista, fiind inlocuit de un echipament tehnologic, dar și pentru încheierea socotelilor. Și în plus, ce face ea e un fel de abuz, de forțare a legislației, tipică mediului rural, în care munca nu este încurajată.

Să înțeleg că nu există nicio modalitate de a îi suspenda CIM din prima zi a întoarcerii din CCC (grație obligativității de 6 luni de la întoarcere)? Iar atunci când i se va termina CCC pentru (cel puțin) al doilea copil și nu se va prezenta la lucru, așa cum a precizat chiar ea, pentru a îi desface C.I.M., va trebui să demarez procedura cu absențe nemotivate, cercetare disciplinară ș.a.?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
cfsflorin, utilizator
1. Daca nu se va prezenta la lucru si nu are un motiv intemeiat (legal) o puteti concedia pentru abateri disciplinare (absente nemotivate).

2. De asemenea poate fi concediata daca unitatea este in faliment sau in reorganizare judiciara.
1. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu o concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Interdictia concedierii nu este aplicabila in cazul concedierilor pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Astfel, legea o protejeaza pe salariata si in cazul in care doriti s-o concediati disciplinar.

2. De unde ati dedus dvs ca va face absente nemotivate , avand in vedere ca din primul CCC va intra in concediu de maternitate ?

pe perioada CCC CIM se suspenda.

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca dupa concediul crestere copil sunyigabi sunyigabi Buna ziua, As avea o intrebare,daca cineva imi poate da un raspuns clar? Daca ai fost angajata pe un post la o societate,pleci in concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal POPMARIA10_M POPMARIA10_M daca sunt in concediu prenatal ,si la locul de munca se fac concedieri si se organizeaza un examen.Eu daca nu m-a prezint la examen ,m-a pot concedia? va ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc andreypck andreypck Buna ziua. As dori sa va intreb cateva lucruri in acelasi subiect, daca imi permiteti: 1. Pe 23.05.2012 am nascut, urmand 2 ani (defapt 23 luni) de ... (vezi toată discuția)