avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Redobandire drept de a conduce
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Redobandire drept de a conduce

Din pacate in prezent noi ca si familie trecem printr-o situatie dificila si avem nevoie de ceva sfaturi. In cele ce urmeaza o sa prezint situatia pe scurt.
In data de 30.01.2015 sotul meu ( curier de profesie) a atins cu oglinda masinii o femeie pe trecerea de pietoni pe culoarea verde a pietonilor. Specific ca femeia a venit din partea stanga a masinii si s-a atins de oglinda ( se poate spune mai degraba ca a intrat ea in masina). Sotul meu s-a oprit si a vrut sa sune la politie. Doamna in cauza a refuzat pe motiv ca o vor duce la spital sa vada daca este ranita si ca va pierde o gramade de timp. A sustinut de la bun inceput ca nu are absolut nimic, motiv pentru care sotul s-a oferit sa o conduca acasa si sa mearga a doua zi cu ea la o clinica privata sa se asigure totusi ca este totul in regula.
A doua zi au mers impreuna la un spital privat, a fost consultata de un medic internist si i s-a facut si o radiografie la coaste ( pentru ca in zona coastelor s-a atins de masina). A fost informata ca starea de sanatate nu i-a fost degradata sub nicio forma de incident. Intrucat incepuse totusi sa acuze o durere in zona soldului a cerut sa fie consultata si de un medic de medicina alternativa. Sotul s-a conformat si a dus-o si la un astfel de cabinet. Toate consultatiile si reteta prescrisa de medicul de medicina alternativa ( ceaiuri in valoare de 200 lei) au fost suportate de noi, la fel ca si restul investigatiilor. Acesta din urma a "scanat-o" si a ajuns la concluzia ca i-au sarit pietrele de la rinichi. Era o cunostinta veche a pacientei si probabil rolul lui era sa il panicheze pe sotul meu.
Dupa toate aceste investigatii femeia i-a spus sotului ca pentru o astfel de situatie victima ia cam 500 euro sa nu mearga la politie. Practic incepuse sa santajeze. Am mers personal sa vb cu ea incercand sa ajungem la o intelegere insa totul a fost in zadar. Nu a fost deloc impresionata de faptul ca in cel mai scurt timp urma sa dau nastere celor doi copii. Dorea doar sa obtina o suma importanta din partea nostra. Nu ne-am inteles la bani si atunci am mers impreuna cu sotul la politie acolo unde acesta a declarat incidentul. Presupusa victima ne-a insotit la sectie si a dat si ea declaratie.
In acea seara sotului i-a fost retinut permisul fara drept de circulatie si i s-a intocmit dosar penal pentru parasirea locului accidentului. Pe data de 12.05.2015 dosarul a fost inaintat procuraturii ( femeia nu a depus plangere impotriva sotului desi isi rezervase termenul de 90 de zile pentru a face acest lucru). A depus insa la dosar un certificat medico legal despre care nu am primit mai multe informatii.
Dosarul a fost preluat de un procuror in 28.05.2015 si inca nu a fost solutionat.
Intrucat intre timp eu am nascut gemeni ne este din ce in ce mai greu sa ne descurcam cu banii. Sotul si-a pastrat locul de munca dar in toata acesta perioada a primit jumatate de salariu pentru ca nu isi poate indeplini atributiile de serviciu. Probabil in cel mai scurt timp va fi dat afara.

Data fiind situatia prezentata va intreb urmatoarele:
1. Exista posibilitatea ca pe perioada in care dosarul este tinut in lucru procurorul sa dispuna ca sotul sa redobandeasca dreptul de a conduce?
2. Cam cat dureaza de obicei rezolvarea unui dosar odata ce a fost luat in lucru de procuror?

Mentionez ca astazi sotul s-a prezentat la procuratura pentru a depune o cerere catre procuror prin care rugam urgentarea dosarului intrucat situatia noastra financiara este foarte precara. A atasat la aceasta copii ale certificatelor de nastere ale gemenilor nascuti dupa incident si adeverinta de la locul de munca din care rezulta ca este sofer profesionist insa procurorul de serviciu care l-a preluat a refuzat sa primeasca cererea pe motiv ca nu are dreptul sa depuna vreun astfel de document.

Va rog mult sa ne indrumati in aceasta situatie.
Functie de intelegerea situatie familiale de catre procuror se poate da o o dovada cu drept de circulatie dar cel mai probabil nu se va acorda aceasta posibilitate intrucat legea nu prevede eliberarea unei dovezi cu drept de circulatie in situatia data.

Nu poate nimeni preciza in cat timp se poate solutiona dosarul, depinde de cat de aglomerati sunt procurorii, se apropie si perioada concediilor.

Procurorul de serviciu a comis un abuz neprimind cererea. Avea obligatia sa o primeasca si sa o inregistreze indiferent daca se primea o solutie nefavorabila.

Puteti sa trimiteti cererea prin posta cu confirmare de primire in atentia procurorului sef al Parchetului si eventual puteti sa mentionati si faptul ca cererea nu a fost primita de catre procurorul de serviciu din data de...... pe motiv ca nu ar fi avut acest drept.
Astfel puteti evita ca dosarul sa nu fie preluat procurorul respectiv.
Asa cum v-am spus mai sus este putin probabil sa primeasca o solutie favorabila dar incercarea moarte n-are.

Daca sotul ar fi procedat conform legii, sa anunte politia cand s-a produs accidentul, nu ajungea in situatia actuala.

Ar fi primit o dovada cu drept de circulatie pana la finalizarea dosarului urmand sa primeasca o suspendare a permisului pentru 90 de zile deoarece a produs un accident pe trecerea de pietoni.

Daca victima dorea sa isi verifice coastele la oricie clinica din UE putea sa o faca in urma unui proces civil iar cheltuielile ar fi fost suportate de catre asiguratorul RCA.

In situatia actuala este luata in considerare infractiunea de fuga de la locul accidentului iar sotul trebuie sa demonstreze ca victima este cea care nu a dorit sa se anunte politia.

Avand in vedere ca dosarul este facut, sfatul ar fi sa mergeti la asiguratorul RCA (care oricum trebuia anuntat de eveniment) si incercati sa ajungeti la o intelegere cu victima, asiguratorul plateste victimei 500 euro sau cat se inteleg iar victima semneaza o declaratie autentificata la notariat sau dat a in fata procurorului prin care declara ca nu mai are pretentii materiale sau de alta natura. Astfel se poate ajunge in situatia ca dosarul sa fie clasat iar permisul sa fie suspendat 90 zile..

Daca se ajunge in instanta si primeste o pedeapsa de condamnare cu suspendare permisul de conducere se va anula si va putea un nou permis dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Pentru a nu ajunge in situatia sa fie trimisi in judecata ar fi recomandat sa apeleze la ajutorul unui avocat.
Procurorul care efectueaza UP nu elibereaza dovezi de circulatie, procurorul poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, in cazul unei dovezi cu drept de circulatie, cu cel mult 30 de zile pana la dispunerea unei solutii.
Organul de cercetare penala nu v-a informat cu ce propunere a trimis dosarul la parchet?
Multumesc pentru raspuns. Nu am fost informati cu privire la propunerea din dosar.
Cu privire la dovada de circulatie...daca permisul i-a fost retinut fara drept de a conduce si nu a beneficiat deloc de dovada ar putea totusi sa obtina dreptul de a circula 30 zile? Nu am inteles foarte bine.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
RaduCristina2, utilizator
Avand in vedere infractiunea retinuta si faptul ca dovada este fara drept de circulatie, din practica mea eu zic ca nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez permisul? DaniDaniel DaniDaniel Buna ziua. Am accidentat usor cu oglinda un pieton in stare de ebrietate. M-am oprit si am insistat sa-l duc la spital dar pur si simplu nu a vrut. Dupa cateva ... (vezi toată discuția)
Retinere permis conducere basu radu basu radu Buna ziua! In urma cu 2 luni de zile mi s-a retinut permisul de conducere , si as dori sa ma ajutati prin a-mi arata cum trebuie sa procedez, pentru a-l ... (vezi toată discuția)