avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membrii Asociației - ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membrii Asociației - ONG

Bună ziua,
Vreau să înființez un ONG, mi-a venit numele și între timp mi-am dat seama de câteva probleme, și pentru a concepe un statut cât mai explicit am nevoie de puțin ajutor.
Scopul principal al ONG-ului este ajutarea artiștilor să aducă la cunoștința publicului creațiile de artă, diminuarea sărăciei în rândul acestora și alte asemenea.
1. Ce fel de membri pot avea, și cum îi pot numi și reglementa astfel încât ei să nu aibă drept de vot în Adunarea Generală, sau să aibă drept de cot consultativ, dar ei să aibă drept de vot deplin în ceea ce privește doar proiectul din care fac parte. Acestă reglementare este necesară în deoarece altfel toți artiștii se vor afla în situația unui conflict de interes - fiecare va dori mai multă finanțare pentru proiectul din care face el parte și așa se va autodistruge acest ONG. Momentan am gândit statutul în așa fel încât acești membrii se numesc membrii colaboratori și au drept de vot doar în „Adunarea de Proiect” din care fac parte toți membrii unui proiect și toți membrii asociați (membrii adunării generale), iar membrii asociați au drepturi pe care îl conferă legea 26/200. Dar marea majoritate a persoanelor cu care m-am consultat consideră ilegală/contrară legii 26/2000 stipularea unui asemenea articol în statut.
Ce părere aveți și ce soluții avem?
2. Președintele, vicepreședintele, membrii Consiliului Director, membrii asociația și „membrii colaboratori” au dreptul să fie remunerați din patrimoniul asociație în cazul în care aceștia realizează prestații artistice - în baza unui contract de prestări artistice?
Apreciez orice părere/act normativ sau alt document de unde mă pot documenta. Nu vreau „mură-n gură”, dar aș vrea măcar documentele din care să mă pot documenta.
Cel mai recent răspuns: Adrianerosca , utilizator 09:39, 7 Iunie 2015
Consultati un avocat pentru a va realiza un act constitutiv si un statut adaptat problemelor dvs cat si pt a va explica ce este posibil din cele dorite de dvs.
Locuiesc în Iași, știu că e un oraș destul de important din punct de vedere juridic, am fost la Barou și am căutat un avocat care să mă poată ajuta, marea majoritate nu știu să-mi răspundă, sau răspunsul acestora este te uiți pe lege.
Am fost și la 4 notari, fiecare s-au contrazis între ei. Unul din notari mi-a spus că îmi autentifică statutul și actul constitutiv în forma în care este, că rămâne la latitudinea instanței dacă aprobă sau nu, altul mi-a spus că nu are cum să autentifice, deoarece nu se circumscrie legii 26/2000, și că în cazul în care mi-l autentifică iar instanța nu acceptă și mi se solicită rectificări, procedura e destul de complicată și mi-a dat de înțeles că nu vrea să facă rectificările respective. Mai mult am înțeles că aceste rectificări sunt destul de scumpe.
Deci motivul pentru care întreb pe acest forum nu este pentru a avea o idee despre... ci pentru a afla ce este legal/acceptabil și ce nu, ținând cont că avocații și notarii din Iași se contrazic și diferă modul în care aceștia interpretează legea.
De aceea vă rog să mă ajutați măcar prin am-mi spune în ce acte normative să caut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)
Statut in forma autentica sau atestat de avocat tibix02 tibix02 Buna ziua, Imi puteti spune si mie exact ce inseamna urmatoarea fraza din legea 26/2000: \\"membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul ... (vezi toată discuția)
Notar competent niksonmd niksonmd Buna ziua, Am fost deja la vreo 3 notari si unul mi-a zis ca nu e competent, altul mi-a cerut numar de inregistrare de la judecatorie si inca nu mai stiu ... (vezi toată discuția)