avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua, nu am mai scris de mult... dar acum as dori sa va adresez o intrebare, ce tine de competente in Codul Muncii. Am lucrat intr-un magazin, de tip societate comerciala, circa 1an si 4 luni, cu 5 zile inainte am anuntat ca nu mai mai lucrez decat pana in data de 20 aprilie inclusiv anul curent, urmand sa fiu angajat din data de 21 aprilie in alta parte.Prima cerere am scris-o asa ultima zi de lucru fiind 20 aprilie, apoi Sefa de magazin mi-a impus sa scriu alta cererea de incetarea relatiilor de munca cu data de 16 aprilie cu toate ca in data de 17 aprilie am muncit program normal, iar pe 16 am fost libera. Eu am semnat-o. Cu toate ca nu trebuia. Tot ea in duminica, mi-a dat telefon sa vin sa semnez a 3 cerere zic eu "corecta", cu incetarea relatiilor de munca ultima zi de contract fiind 17 aprilie 2015. Toate bune si frumoase pana cand am luat Decizia in care e scris incetarea relatiilor de munca a salariatei cutare incepand cu data de 19.04.2015 si referatul sefei de magazin..., precum si acceptul conducerii in acest sens.
1. Ce inseamna referat? Si daca este valabil daca eu nu l-am vazut si nu l-am semnat?
2. Afecteaza cumva la cartea de munca?
3. Daca am lucrat pe 17.04.15,vineri si din 21.04.15 marti am alt contract de munca se socoate intrerupere la vechime?
4. Daca sefa mi-a vorbit urat, si mi-a zis ca mu imi mai plateste nimic, puteam s-o trag cumva la raspundere?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
P.S. intr-un final am zis ca ma duc la ITM din orasul meu sa ma interesez de carte de munca... cand o fi...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 4 Iunie 2015
1. Din punctul meu de vedere ai o zi care nu va intra in calcului vachimii in munca si anume, 20 aprilie a.c., penru ca CIM a incetat pe data de 19 aprilie. Dvs. luni, pe data de 20 nu ati avut raport de munca cu nicio firma.
2.Referitor la referat..nu stiu cu ce articol din Codul muncii v-a incetat contractul. Daca este demisie nu are ce referat sa va faca sefa. Daca este acordul partilor, pe cererea ea trebuie sa isi dea acordul scris. Daca este demisie, cererea trebuie doar inregistrata, atat.
3. Daca nu va da drepturile salariale cuvenite va puteti adresa Tribunalului. Cererea este scutita de taxa de timbru, deci nu aveti ce pierde. Cat priveste sesizarea ITM-ului eu cred ca este pierdere de timp.
Oricum, succes!
Referatul este valabil chiar daca nu l-ati semnat deoarece, este actul unilateral al unui angajat.Referatul nu are cum sa afecteze inscrierile in cartea de munca,doar o decizie a conducerii, care trebuia sa va fie comunicata si dvs.Vechimea in munca este reprezentata de perioada in care ati muncit si ati platit contributia la asigurarile sociale.Faptul ca sefa v-a vorbit urat si a zis ca nu va plateste nimic, poate fi un motiv de actionare in judecata dar, nu meita deranjul( proces care presupune martori,onorariu avocat etc.)
Multumesc de raspuns. Legea pe Decizie este 55 lit b din Codul Muncii (Legea 53/2003).
Oricum pana la urma mi-au platit pe ce am lucrat, dupa ce le-am zis ca merg mai departe. Pe mine m-a deranjat faza cu referatul, si cu ce le-am gresit ca am vrut sa plec... dupa ce am muncit si in zi de Pasti si Craciun si am respectat programul s. a. m.d.Cum poti sa-i faci unui om referat fara sa stie el? Cum poti sa-l pui sa scrie cerere de eliberare cu o zi in urma, iar in ziua prezenta sa muncesti? Nu au fost corecti cu mine. Asta e... asa e viata.
Ms de raspuns.
Cu ce data ati solicitat incetarea c.i.m.?
Pai 17. 04.15 ultima zi de serviciu, vineri, fiind la munca, iar in decizie scrie 19.o4 2015. Eu am solicitat 20.04.15, dar asa scrie in decizie ultima zi de contract fiind 17.04.15 si decizie din data de 19.04.15, duminica poate fi asa? o decizie duminica? 21.0415 fiind luni, iar de marti am inceput alt serviciu.Adevarul ca cei de la fostul job, cand le-am spus ca plec nu au vrut sa ma mai lase sa lucrez pana luni inclusiv, fiindca acolo se lucra si sambata si duminica. Asa ca m-am supus lor, vineri fiind ultima zi.
ms

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz Dadika Dadika Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua cris2279 cris2279 Avem o salariata al carei contract va inceta cu acordul partilor (art 55, lit.b): vineri ar trebui sa fie ultima ei zi, de luni are contract semnat in alta ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca obligata camelian camelian Am un contract de munca cu 3 ore pe zi la K. Un coleg binevoitor a inceput sa spuna minciuni la seful de departament cum ca tip la el si ca am un probleme de ... (vezi toată discuția)