Angajatorul a devenit debitor cedat printr-o notificare de cesiune de creanta!
Prin contractul de imprumut, incheiat de o salariata cu o banca, aceasta a cesionat drepturile salariale in favoarea bancii.
Angajatorul a fost notificat sa vireze lunar rata contractului de imprumut, in calitate de debitor cedat.
Astfel, bancile se asigura ca isi incaseaza lunar rata, dar angajatorul are dreptul sa retina din salariul salariatei o suma oricum - (art. 169 (1) CM?
Ce se poate intampla in cazul in care angajatorul nu da curs acestei notificari?
Se poate contesta aceasta?
In curand va deveni o practica a bancilor iar aceste notificari sunt trimise prin executor judecatoresc, pentru opozabilitate.
Debitorul cedat – este persoana care are calitatea de debitor fata de cedend, pana la momentul cesiunii de creanta si ,ulterior, fata de cesionar, dupa momentul cesiunii de creanta.
Debitorul cedat este tert fata de cesiune si, in consecinta, nu este necesar acordul lui in vederea realizarii cesiunii de creanta.
Pentru a-i fi opozabila aceasta cesiune, lui cat si celorlalti terti, debitorul trebuie notificat asupra debitului cedat, in vederea acceptarii cesiunii de creanta.
Calitatea de debitor cedat este diferita de tert poprit, unde obligatia de retinere si plata catre creditor este obligatorie prin lege.