Intentionez sa formulez o contestatie in anulare impotriva unei deciziii pronuntate de sectia civila a tribunalului in temeiul art. 317 alin.1 pct.2. Motivul pentru care ma axez pe acest articol este acela ca recursul a fost solutionat de sectia civila a a tribunalului, desi competenta apartinea sectiei comerciale intrucat era vorba despre un litigiu comercial.
Pe scurt, sa va spun despre ce este vorba.
Suntem o societate comerciala cu obiect de activitate - prestari servicii de salubrizare. Am actionat in judecata un debitor pentru ca nu si-a indeplinit obligatia de plata a facturilor fiscale. Instanta de fond ne-a admis in parte actiunea, in sensul ca a obligat paratul doar la o parte din debit. Am formulat recurs impotriva sentintei pronuntate de judecatorie. Recursul a fost judecat de sectia civila a tribunalului, desi este vb de un litigiu comercial. Noi apreciem ca in aces caz competenta apartinea sectiei comerciale. In recurs a fost un singur termen de judecata, instanta - sectia civila a tribunalului - ramanad in pronuntare ne-a respins recursul ca nefondat. La acel termen nu au fost prezente partile. Avand in vedere ca nu s-a invocat la acel termen necompetenta materiala a sectiei civile a tribunalului, pot formula contestatie in anulare pe motiv ca sectia civila a tribunalului nu era competenta sa solutioneze un litigiu comercial? Ce parere aveti?
Competenta de judecata indicata de art. 1-art.4 din C. proc. civ. este data pe grade de instanta, nu pe tipuri de sectii ale aceleiasi instante.
P.S.: temei juridic art. 159 C. proc. civ.
Puteti formula contestatie in anulare pentru motivul prevazut de art. 317, alin. (1), pct. 2 Cod procedura civila, numai daca acest motiv nu a putut fi invocat in calea de atac a recursului. In paranteza fie spus, dvs. vorbiti despre necompetenta functionala a sectiei civile a tribunalului, nu despre cea materiala, respectiv despre incalcarea dispozitiilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.
In opinia mea, contestatia in anulare va fi respinsa ca inadmisibila.