avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce se intelege de aici?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce se intelege de aici?

Am cautat cateva legi in vederea efectuarii a unei plangeri fata de un magistrat. Am vrut sa vad la care parchet se depune o plangere fata de un magistrat. Art. 38 din NCPP prevede ca instanta Curtea de Apel judeca in prima instanta pe procurori si judecatori de la toate parchetele si judecatoriile, pe magistratii de la Judecatorie, Tribunal, Curtea de Apel, ICCJ, Curtea militara.
Mirarea mea este cum poate sa judece un magistrat de la Curtea de Apel pe colegul sau ca si el judecator la aceeasi Curte de Apel?
Asa ca am navigat pe net, si am dat de urmatorul raspuns de la CCR:

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile art. 38 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât posibilitatea ca magistraţii din cadrul unei curţi de apel să fie judecaţi la aceeaşi instanţă afectează dreptul la un proces echitabil şi aduce atingere principiilor constituţionale referitoare la nediscriminare, egalitatea în faţa legii, dreptul la apărare, considerând că "nu se poate vorbi de o cercetare obiectivă, imparţială în scopul aflării adevărului şi justei soluţionări a cauzei".

Ce sa inteleg eu de aici? Se admite ca un judecator sau procuror de la Curtea de Apel sa fie cercetat si judecat de acelasi parchet si instanta a Curtii de Apel?
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 21:52, 6 Iunie 2015
Nu este nimeni care sa raspunda?

- Procurorii de la acelasi parchet a Curtii de Apel, poate sa efectueze cercetari de urmarire penala fata de un magistrat (procuror) de la acelasi parchet, unde acestia sunt colegi?

-Judecatorii de la aceeasi instanta a Curtii de Apel, poate sa judece pe un magistrat de la aceeasi instanta unde acestia sunt colegi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admisibilitate exceptia de neconstitutionalitate a art.38 alin.1 lit.c din cpp si raportul cu art. 11 din oug 27/2002 eusaisapte eusaisapte Buna ziua, faptul ca art. 38 (1) c) din CPP este ilegal sau in contradictie cu art. 11 din OUG 27/2002 si principiul [i]nemo esse judex in sua causa potest ... (vezi toată discuția)
Toate plângerile impotriva soluţiilor procurorului de neurmărire (art. 340 ncpp), pe rolul curtii de apel, sunt de la pca? aidu aidu Ma intereseaza sa solicit informatii de interes public Curtii de Apel. Si anume, cate plângeri impotriva soluţiilor procurorului de neurmărire (art. 340 ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sa sesizez curtea constitutionala din nou daca s-a pronuntat asupra aceluiasi text de lege din cpp vechi? eusaisapte eusaisapte 1. Vreau sa atac direct in instanta ordonanta de respingerea plangerii impotriva actelor procurorului formulata cf. art. 339 din CPP, formulata impotriva ... (vezi toată discuția)