avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare pe caz de boala

Sunt PFA si am probleme de sanatate,ma pot pensiona pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 16:13, 7 Iunie 2015
Asiguratul este si persoana fizica ce achita, in nume propriu, contributia de asigurari sociale, conform prezentei legi;
art. 5 (3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV.persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d)persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
daca aveti un certificat emis de comisia de expertiza a capacitati de munca si ati cotizat o luna cel putin la casa de pensi sigur ca puteti sa va pensionati pe caz de boala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren si pensie anticipata anisoaracazan anisoaracazan Buna seara, Sunt pensionata anticipat si urmeaza sa efectuez o tranzactie imobiliara, mai precis, vanzarea unui teren agricol. Aceasta tranzactie va avea ... (vezi toată discuția)
Plata cas pentru pfa SavaGabriela SavaGabriela Doresc sa aflu daca este corect ca o persoana fizica autorizata sa fie obligat sa plateasca CAS -ul pe ultimii 5 ani avand in vedere ca intre cele doua parti ... (vezi toată discuția)
Pot cumula pensia anticipata cu alte venituri profesionale? Onoriu Onoriu Buna seara, Urmeaza sa ma pensionez anticipat,avand toate conditiile indeplinite. Intrebarile sunt: - am dreptul sa detin parti sociale intr- o societate ... (vezi toată discuția)