avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la program redus de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la program redus de lucru

buna ziua,
sunt asistenta medicala, diagnosticata cu cancer de san. am efectuat tratamentul necesar si am beneficiat de tot concediul medical cuvenit conform legii. de circa un an lucrez, fiind avizata pozitiv de medicul de medicina muncii (fac munca in ture).
stiu ca am dreptul la program redus de lucru si doresc sa beneficiez de acest drept. va rog sa-mi spuneti daca dupa ce imi voi cere acest drept, angajatorul are dreptul sa-mi elimine turele de noapte, desi eu vreau sa fac si ture de noapte.
de asemeni va rog sa-mi spuneti cat timp dintr-un an pot cere program de lucru redus ?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 5 Iunie 2015
Trebuie sa luati legatura cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Angajatorul va tine cont de recomandarile medicale ale acestuia, legat de programul redus, dar si de continuarea lucrului in ture.
cred ca n-am stiut sa-mi exprim corect gandurile.
nu se pune problema ca n-as putea sa mai muncesc in continuare. e vorba doar de faptul ca as vrea sa profit de un drept legal, macar din cand in cand, pentru ca munca pe care o fac e destul de solicitanta. medicul de medicina muncii spune ca sunt apta si ca pot munci in ture, atat de zi cat si de noapte (dovada este fisa de aptitudini, semnata si parafata). de asemeni ma astept la sicane din partea conducerii, pentru ca am mai avut parte de "tratament" diferit de al celorlalti dupa ce am terminat concediul de boala... as vrea sa stiu cum ma pot apara de situatii de acest gen. de aceea v-am intrebat in ce conditii se poate cere acest program redus de lucru. din pacate, eu nefiind de specialitate, nu stiu in ce lege sa caut lamuriri.
va multumesc, si imi cer scuze pentru insistenta.
OUG 158/2005
Art. 18
In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
a)indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;

b)concediu si indemnizatie pentru carantina;
c)tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.

Art. 19
(1)Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.
(2)Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
(3)Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea timpului de lucru pentru incapacitate temporara de lucru mihai52 mihai52 Buna seara, sotia mea a fost diagnosticata cu TBC in urma cu trei luni, a fost in CM pana in data de 30 septembrie, iar acum s-a intors la serviciu. Are ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 10 irinaene2 irinaene2 Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva cu modul de calcul a concediilor medicale cu reducerea cu 1/4 a timpului de munca Multumesc. (vezi toată discuția)
Timpul de lucru individualizat vylut vylut Ce lege permite unui bolnav de hepatita cu virus C , care a inceput tratamentul cu interferon, sa lucreze mai putin de 8 ore/zi? (vezi toată discuția)