avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere revenire CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere revenire CIC

Buna ziua.
Am o intrebare in legatura cu concedierea.
Sotia mea am revenit la lucru in aprilie 2015, la 1 an si 11 luni ale fiicei noastre, iar acum in 15 iunie va fi disponibilizata.

din cate inteleg conform OUG 111/2010 reactualizata Art. 25 ar trebui sa fie pastrata pe post timp de 6 luni.

Este legal sa faca acest lucru, sa o disponibilizeze? sau putem contesta decizia de concediere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 8 Iunie 2015
cristi_barbulescu a scris:

...
din cate inteleg conform OUG 111/2010 reactualizata Art. 25 ar trebui sa fie pastrata pe post timp de 6 luni.

Este legal sa faca acest lucru, sa o disponibilizeze? sau putem contesta decizia de concediere.


1. OUG 111/2010 prevede:
art.25
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Prin urmare, potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata minima si nici fixa pentru interzicerea concedierii.

2. Decizia de concediere se poate contesta in termen de 45 de zile de la data comunicarii la Tribunalul in raza caruia se afla domiciliul salariatului in cauza.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
In cazul in care firma are CCM si Regulament intern, este obligatoriu sa fie mentionat acest lucru in ele, adica perioada in care se poate desface CIM in cazul revenirii din CIC?
Eu sunt de parere ca trebuie mentionata o astfel de perioada, atat timp cat legea prevede durata maxim referitoare la interdictia concedierii la revenuirea din CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea salariatei revenita din concediu crestere copil Herra_ Herra_ Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:concediere salariata revenita din CCC Salariata ar vrea sa o disponibilizam, patronul ar fi de acord (asta intre ... (vezi toată discuția)
Intrebare a unei colege- eu spun ca da Maran Corina Maran Corina Se poate desfiinta un post imediat dupa ridicare suspendare cim pt concediu ingrijire copil , cu preaviz de 20 zile? ( invoc aici art.65 lit.1, art.75 si oug ... (vezi toată discuția)
Supliment de insertie(500 ron) popescueugen popescueugen O persoana care primeste suplimentul de insertie(500 ron) poate fi concediata pe perioada celor 2 ani cat primeste acel supliment, ajutor pentru cresterea ... (vezi toată discuția)