avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se poate obtine divortul atunci cand una din parti ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se poate obtine divortul atunci cand una din parti nu se afla in tara?

Buna seara, va rog frumos sa imi spune-ti si mie ce trebuie sa fac sa obtin divortul de sotul meu tinand cont ca in momentul de fata nu se afla pe Teritoriul Romaniei si nici nu revine in tara si cum trebuie sa procedez cu locuinta daca el este de acord sa cedeze partea lui copilului major in varsta de 24 de ani.va multumesc anticipat pentru raspuns.
Art. 920

Prezenţa personală a părţilor


(1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.


Deci, cel care se afla in strainatate trebuie sa se prezinte prin avocat/mandatar si sa depuna o dovada a resedintei in strainatate. Contractul de mandat se poate incheia si prin intermediul consulatului/ambasadei, daca nu ma insel, asadar cel aflat in strainatate nu este nevoit sa vina in tara special pt asta.

In cazul in care dvs. va aflati in tara, nu trebuie sa faceti nimic. Introduceti actiunea de divort si atat, e treaba lui cum se prezinta sau nu se prezinta. Problema e ca trebuie sa indicati adresa lui din strainatate pt. a fi citat in mod legal. Daca nu cunoasteti adresa, va fi citat prin publicitate.

Pt. a ceda locuinta copilului, trebuie incheiat un contract de donatie in forma autentica, la notar sau prin intermediul consulatului/ambasadei. Totusi, din cate tin eu minte ambasadele si consulatele nu autentificau transmisiunile de imobile...:hm:


Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu cunosc adresa lui din Spania.
Incercati sa o aflati, iar daca nu reusiti, mentionati in cererea de divort ca in ciuda diligentelor dvs. nu ati reusit sa-i aflati adresa. Sau daca are rude care locuiesc la domiciliul lui din tara, puteti indica aceasta adresa iar citatia va fi inmanata uneia din rudele sale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
Nofacenoname0, utilizator
Reprezentarea reclamantului in procesul de divort poate opera numai in urmatoarele cazuri :

- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces

Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.



(reprezentarea in cazul divortului la notar este interzisa conform -art.87 indice 1 al. 7 din Ordinul ministrului justitiei nr. 81/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995).





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin mediere gabicont gabicont Buna ziua, se poate face un divort prin mediere. Sot plecat in strainatate de 11 ani . Nu poate venii dar este de acord. Se poate face si in lipsa acestuia ... (vezi toată discuția)
Divort cand unul dintre soti e in strainatate gluten gluten In cazul in care ablele parti sunt de acord sa divorteze,dar,una dintre parti se afla in strainatate( Germania) , SE poate da o declaratie in fata unei ... (vezi toată discuția)
Divort in absenta uneia dintre parti ionelahalus2015 ionelahalus2015 Buna ziua, sunt casatorita in Romania si urmeaza sa divortez, as dori sa stiu daca Este posibil inaintarea actelor, inceperea acestuia, farà prezenta mea in ... (vezi toată discuția)