avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerare comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerare comitet executiv

Legea 230/2007 prevede la
Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.

Am tot citit si rascitit diverse topicuri privind CEx., componenta, cine face sau nu face parte din CEx (ex. cenzorul), cati membri poate avea, etc.
De ceva vreme s-a initiat procedura de infiintare a asociatiei de proprietari pe scara prin separare din asociatia constituita pe bloc iar recent a aparut la avizierul scarii un afis prin care proprietarii sunt anuntati sec "CEx nu este retribuit de proprietari". CEx este format din presedinte si inca 2 persoane, nu include cenzorul.
Zic "ok", oamenii au niste atributii si responsabilitati asa ca au dreptul sa fie remunerati pentru activitatea pe care o desfasoara in folosul asociatiei.
Pe de alta parte, in calitate de proprietar din moment ce ii platesc o parte de indemnizatie am si eu dreptul sa fiu informat cu privire la deciziile pe care le iau lunar cand se intrunesc.
art.17-hg 1588
(3) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul de decizii al comitetului
executiv şi se afişează la avizier
De afisat nu se afiseaza asa ca nu vad motivul pentru care sa fiu de acord cu remunerarea CEx, consider ca nu isi indeplinesc atributiile conform legii.

Intrebarile ar fi urmatoarele:

1. Cu cat pot fi remunerati in medie membrii CEx pentru o asociatie formata din 60 apartamente (presedintele si cei 2 membri) luind in considerare ca se intrunesc doar o data pe luna probabil ptr maximum 2 ore. Presedintele consider ca poate primi o indemnizatie mai mare avand in vedere si responsabilitatile.

2. 50 de lei net pentru fiecare membru al CEx poate fi considerata o indemnizatie mare, mica, "de rasul curcilor"?:)
Pana la separare. presedintele care raspundea de asociatia mare (120 apart.) primea o indemnizatie de 100 lei pe total asociatie.

3. Ce taxe se mai platesc la stat pentru indemnizatiile stabilite pentru membrii CEx.?
Dupa cum ati scris despre afis, pare ca NU sunt retribuiti.
Presedintele stiu sigur ca primeste indemnizatie (50) deoarece apare distinct impreuna cu personalul de serviciu si cenzorul pe lista cu explicatii de plata.

Se face trimitere la ceilalti doi care fac parte din CEx si care vor si ei sa fie retribuiti.
Presedintele primind indemnizatie, afisul de fapt este incorect, a fost scris sub aceasta forma pentru a induce in eroare proprietarii,

Explicatia "logica" a solicitarii indemnizatiei pentru ceilalti membri ai CEx este urmatoarea "daca ne injura toti atunci sa ne injure pe bani".

Asa cum am spus si mai sus, sunt de acord sa fie indemnizati dar in conditiile in care isi desfasoara activitatea in mod transparent si informeaza proprietarii cu privire la deciziile luate.
Hotararea pentru indemnizarea acestora nu poate fi luata decat in AG iar indemnizatiile trebuiau prevazute in BVC la inceputul anului.
Daca nu se intruneste AG care sa hotarasca si indemnizarea celorlalti doi si iau aceasta hotarare prin CEx atunci nu respecta legea, nu pot sa isi decida singuri indemnizarea si cuantumul indemnizatiei.

In situatia prezentata, cam cu cat pot fi indemnizati si ceilalti membri avand in vedere indemnizatia presedintelului?
Stiti, asta e o problema de organizare a asociatiei si, pana la urma, de "dare de mana" a proprietarilor, dar si de incadrarea in niste reguli legale, cum ar fi anvelopa salariala votata in AG.

Comment
La noi in asociatie si inca in cateva asociatii, pe care le stiu, indemnizati sunt numai presedintele, din cadrul comitetului executiv, si cenzorul care verifica efectiv dosarul lunar, din cadrul comisiei de cenzori. Ceilalti membri ai celor doua - comitet si comisie - nu sunt indemnizati, e adevarat, dar nici treaba nu fac.
Si, sa fim seriosi, lumea nu pe ei ii injura, ci pe presedinte si mai abitir pe administrator.
Si, ca o parere personala, daca vor sa fie indemnizati, ar trebui sa-si asume niste sarcini specifice si concrete, ca de exemplu lunar sa verifice apometrele, sau sa se ocupe de partea juridica a comitetului - intocmire dosar pentru restantieri, discutii, norificari, mers la judecatorie, contact cu avocatul etc.
Numai asa, ca se intrunesc si-si pierd vremea o ora pe luna, poate nici atat, nu vad de ce ar pretinde bani pentru asta. Nici macar nu ar avea o raspundere prea mare. Concret proprietarii se adreseaza presedintelui sau administratorului, nu vreunui membru al comitetului. Asta e parerea mea personala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
elga50, moderator
La asta ma gandesc si eu, vrei indemnizatie, pui osul la treaba!
Ai niste atributii, indeplineste-le cu responsabilitate si atunci iti meriti indemnizatia, 30. 50 de lei, cat o fi.
E normal ca cineva care este motivat face si treaba dar daca se constata ca nici pana in prezent nu a facut treaba nu vad de ce sa primeasca indemnizatie.
Pe de alta parte nici nu stiu cine face parte din CEx, cand l-am intrebat pe presedinte a zis ca unu la etaj x si inca unu de la etaju y! Unu si inca unu inseamna niste bani. Si cum nu a fost votata in AG indemnizarea si a celorlalti membri din CEx nu vad motivul ptr care sa primeasca indemnizatie.

Nu stiu ce dari se mai platesc la stat (contributii la sanatate, etc.) daca se va vota intr-o viitoare AG si indemnizatia membrilor CEx.
Ce fel de documente trebuie intocmite ptr indemnizarea lor, contract de mandat/munca, se anunta ITM, etc.? Trebuie sa depuna la ANAF formularul 200?
cyan a scris:
1. Cu cat pot fi remunerati in medie membrii CEx pentru o asociatie formata din 60 apartamente (presedintele si cei 2 membri) luind in considerare ca se intrunesc doar o data pe luna probabil ptr maximum 2 ore. Presedintele consider ca poate primi o indemnizatie mai mare avand in vedere si responsabilitatile.

Remuneratia celor alesi in comitetul executiv, inclusiv a presedintelui, se stabileste in functie de activitate fiecaruia si nu "in medie". Membrii comitetului executiv se intrunesc ori decate ori este necesar dar cel putin odata pe luna, asa cum prevede legea. Sedintele comitetului pot dura 1-2-3 ore; membrii comitetului, in afara de a participa la sedinta, pot sa mearga sa verifice o sesizare, sa constate o avarie, sa verifice unele calcule, sa caute oferte, sa elaboreze regulamente, sa mearga impreuna cu administratorul la verificarea apometrelor, sa mearga impreuna cu politia la verificarea persoanelor din apartament, sa supravegheze unele lucrari de reparatii, sa mearga la unele institutii pentru a solicita si a obtine ceva pentru asociatie s.a.m.d.
Aceste activitati sunt in completarea celor realizate de administrator, unele impreuna cu administratorul, altele impreuna cu presedintele sau cu cenzorul asociatiei.
Sigur ca nu toti membrii comitetului au timpul si pregatirea necesare si de aceea poate unul va face mai mult iar altul poate trece pe la sediul asociatie odata la 2-3 luni. De aceea si remuneratia poate fi sau nu.
3. Ce taxe se mai platesc la stat pentru indemnizatiile stabilite pentru membrii CEx.?

Indemnizatiile in baza contractelor de mandat sunt asimilate din puncr de vedere fiscal cu veniturile din salarii si au acelasi regim fiscal cu acestea. De exemplu pentru un pensionar membru al comitetului cu indemnizatie, se calculeaza, se retin se platesc la finante contributiile pentru pensii (angajat si angajator), contributiile pentru sanatate (anagajat si angajator) si impozitul pe venit de 16%.
Ce fel de documente trebuie intocmite ptr indemnizarea lor, contract de mandat/munca, se anunta ITM, etc.? Trebuie sa depuna la ANAF formularul 200?

Se intocmesc contracte de mandat in doua exemplare, unul la asociatie si unul indemnizatului. Nu se declara la ITM.
La ANAF trebuie ca asociatia sa completeze formularul 010 unde bifeaza ca plateste contributiile....
Apoi lunar sau trimestrial depune declarati 112 si achita sumele stabilite prin aceasta declaratie.

Alte discuții în legătură

Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Comitetul executiv constituit dintr-o singura persoana? gabriela constantinescu gabriela constantinescu Aceasta este situația la blocul nostru: comitetul executiv a rămas cu o singura persoana. Erau doi, dar unul s-a demis. Întrebarea mea este: sint legale ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)