avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca in germania
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca in germania

Buna ziua!am avut un accident de munca in germania pe data de 11 mai 2015,eu fiind sofer profesionist lucrand la o firma romaneasca,care m a deplasat in germania pentru a lucra.aveam platite salar pe tara plus diurna de deplasare.in data de 11mai2015 fiind in cadrul unei unitati la incarcat masina,m am urcat in remorca la indemnul dispecerului sa pun 33paleti la mana peste marfa pusa de catre cei de la fabrica.daca nu ma urcam plateam paletii asa mi a comunicat dispecerul.in timp ce manevram paletii am cazut din remorca si mi am rupt piciorul stang.am fost transportat la spitalul din gross-gerau,germania.acolo mi s au administrat ajutor medical de urgenta.apoi dupa doua zile am fost transportat de catre seful firmei in romania.unde pe data de 19 mai m am internat si am fost operat cu diagnosticul de fractura infundata de platou tibial external stang.costurile suplimentare ale operatiei au fost suportate de catre sef.acum la externare mi s a comunicat prin biletul de externare ca o perioada de minim 6 luni nu am voie sa stau pe piciorul operat.in acest caz mi se plateste concediu medical de catre firma.as vrea sa intreb ce pot face in acest caz pt ca eu lucram cand s a intamplat accidentul pe salar plus diurna.nu era in atributiile mele sa incarc paletii la mana.ce ma sfatuiti sa fac?eu eram intretinatorul familiei.multumesc anticipat.am uitat sa precizez ca nu am avut protectia muncii semnata si nici fisa postului pe perioada cat am lucrat la firma.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
marius_iulian, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:21, 12 Iunie 2015
Evenimentul produs in Germania trebuie cercetat de catre o comisie numita de catre firma unde desfasurati activitatea respectiva, iar dosarul de cercetare avizat de catre institutia statului german, din domeniul ssm.
Firma romana unde sunteti angajat trebuia sa comunice evenimentul produs la ITM din judetul unde este inregistrata firma. Cercetarea AM se face de catre o comisie numita de firma si dosarul se avizeza de catre ITM. Pentru ca nu atim fost instruit in domeniul ssm, firma va fi amendata contraventional de catre ITM.
Pentru AM beneficiati de concediu medical pana la recuperarea capacitatii de munca. Costurile medicale se suporta din Fondul unic pentru AM si BP la care firma unde sunteti angajat, contribuie obligatoriu conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009.
Firma romana va poate acorda ajutoare materiale/ banesti (conform prevederilor din contractul colectiv de munca).
De regula firmele de transport incheie contracte de asigurare pentru AM (nenominale) pentru un numar de ... lucratori, cu firme de asigurare, platind o suma lunara. In caz de producere a unui eveniment, firma incaseaza niste bani din asigurare. In mod normal acesti bani trebuie sa ajunga la victima evenimentului sau dupa caz la urmasii victimei.
Puteti purta o discutie cu angajatorul in care sa ii expuneti pretentiile dvs. materiale si/ sau morale pentru AM pe care l-ati suferit.
In baza PV de cercetare a AM si a formularului FIAM de inregistrare AM de catre firma unde sunteti angajat in tara, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si cere daune materiale si/ sau daune morale.
As dori sa stiu in situatia data ce pot sa cer de la patron ca daune sa nu exagerez...eu lucram pe diurna 50 e pe zi in afara.termenul minim de recuperare e de 6 luni.tratamentul de recuperare consta in 30 sedinte a cate 50 ron sedinta...pauza si apoi alte 30 sedinte.el a zis sa vin cu o cerere si el o va lua in considerare...constient ca e vina firmei.multumesc anticipat!
Cererea dvs. poate fi acceptabila in sensul de a va puteti acoperi cheltuielile deja facute plus deferenta de venit lunar fata de cel anterior producerii evenimentului, pentru a va putea intretine familia.
Vreau sa adaug ca mi s au prezentat spre semnare protectia muncii care avea semnaturile pe ea,dar nu erau ale mele...plus fisa postului semnata ,dar tot asa nu cu semnaturile mele.seful meu zice ca nu are asigurare pentru asa ceva si ca cererile mele sunt prea mari.ce pot face in situatia data?multumesc!
In declaratia pe care o veti da comisiei pentru cercetare AM, mentionati faptul ca semnaturile pe respectivele documente nu va apartin.
Am mentionat deja in mesajul anterior - puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei/ persoanelor responsabile pentru producerea evenimentului.
Daca nu sunteti multumit cu concluziile din PV de cercetare a AM (avizat de catre ITM) puteti depune contestatie la ITM/ Inspectia muncii. Motiv de contestatie poate fi faptul ca nu ati semnat dvs. respectivele documente (presupun, aflate la dosarul de cercetare a AM).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicală în slovacia Teo.D Teo.D Buna!sunt sofer de camion cu contract de munca in Slovacia cu sediul in Italia,acum 3 luni am suferit un accident de muncă in Germania ,la o descarcare a ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lucaflavius2014 lucaflavius2014 tatal meu lucreaza sofer de tir,avand o cursa de incarcare din turcia acolo in timp ce tragea prelata cel cu stivuitorul nu sa uitat in spate si la calcat cu ... (vezi toată discuția)
Accident de munca germania Niculici Niculici Buna seara . Acum doua luni am fost accidentata de o masina la locul de munca din germania unde lucram cu contract legal de munca . Mai pe scurt in timp ce ... (vezi toată discuția)