avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asigurare medicală în Slovacia
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asigurare medicală în Slovacia

Buna!sunt sofer de camion cu contract de munca in Slovacia cu sediul in Italia,acum 3 luni am suferit un accident de muncă in Germania ,la o descarcare a cazut un palet peste mine si mi.am rupt piciorul. Am stat o luna in spital ,mi s.au facut toate procedurile ,nu am platit nimic deoarece am avut card de sanatate european...problema e ca m.am interesat si inca nu s.a platit spitalizarea,cat credeți ca ar dura sa plateasca asigurarea ?si pana acum nu am primit nici un ban pe concediul medical,cine plateste Asigurarea sau angajatorul?ar mai fi o alta problema,as vrea sa ii dau in judecata..de unde pot sa imi caut un avocat?din Slovacia sau Italia?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:38, 10 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca sunteti angajat, direct, la o firma italiana cu CIM in Slovacia si nu printr-o firma romaneasca de plasare forta de munca, caz in care nu beneficiati de prevederile din legislatia romaneasca.
Daca AM s-a petrecut pe teritoriul german, la o firma germana, cercetarea evenimentului produs se face de catre institutia teritoriala care se ocupa de ssm in Germania, cu respectarea legislatiei germane. La cercetare, in mod normal, ar trebui sa participe si reperezentanti ai firmei italiene si ai firmei pentru care lucrati in Slovacia.
Concediul medical trebuie depus la firma care face platile, presupun ca cea din Slovacia (care probabil va inregistra si AM), iar modul de plata este cel prevazut in legislatia slovaca, presupun ca dintr-un fond unic national pentru AM si BP la care contribuie obligatoriu toti angajatorii.
Spitalizarea ar trebui platitia tot din fondul mentionat mai sus sau de catre firma de asigurari emitatoare a cardului european de sanatate. Nu cunosc legislatia locala.
Avocatul pe care il veti contacta este bine sa fie roman cu practica in tara in care activeaza firma pe care doriti sa o actionati in judecata. Gasiti adrese pe internet. Puteti solicita sprijinul ambasadei/ consulatului Romaniei in Slovacia/ Italia/ Germania pentru a intra in posesia documentelor utile (medicale, de cercetare eveniment, de inregistrare eveniment produs, etc.). Adresa o gasiti pe internet.
Pentru a deschide actiune in instanta aveti nevoie de procesul verbal de cercetare AM si de documentul de inregistrare AM de catre firma. In conditiile in care in PV sunt retinute anumite responsabilitati pentru producerea evenimentului, in sarcina dvs., sansele de a primi daune materiale si/ sau daune morale sunt minime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca artemis259 artemis259 Buna ziua, O cunostiinta este angajata la o firma romaneasca si lucreaza in Germania la un abator. Zilele trecute s-a taiat la mana, a fost spitalizat si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in strainatate ab1989 ab1989 Lucrez de o luna ca sofer de tir. In data de 29 februarie 2016 in Cehia, in timp ce veneam din Germania spre Romania, colegul meu care era la volan in acel ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in germania marius_iulian marius_iulian Buna ziua!am avut un accident de munca in germania pe data de 11 mai 2015,eu fiind sofer profesionist lucrand la o firma romaneasca,care m a deplasat in ... (vezi toată discuția)