avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Predare copii act proprietate si CI pt separare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Predare copii act proprietate si CI pt separare asociatie proprietari

Buna ziua,

In urma deciziei de separare a asociatiei de proprietari de asociatia mama, persoana delegata sa se ocupe de procesul propriu zis de separare ne solicita copii ale actului de proprietate al aparatamentului si cartii de identitate a proprietarului, motivand ca sunt necesare pentru judecatorie. Nu am gasit aceste documente mentionate in niciuna din listele de acte necesare pentru separarea/infiintarea unei asociatii de proprietari si in astfel de situatii este bine sa fii precaut. Sunt intr-adevar necesare copiile acestor acte? Ce risc daca i le predau persoanei respective, avand in vedere ca este vorba doar despre niste copii, fara original si fara legalizare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:39, 9 Iunie 2015
Nu riscati nimic, predarea copiilor dupa acte nu este obligatorie prin lege.
Un tabel cu acordul proprietarilor de constituire a AP, nr. actului de proprietate si eventual seria si nr CI este suficient.
Cererea persoanei delegate este superflua.
Poate solicita direct celor care intra in noua asociatie sa-i dea o copie a actelor lor de proprietate si o copie a CI
Exact asta solicita - copie a actelor de proprietate si copie CI celor care intra in noua asociatie. Intrebarea mea este aceste acte pot avea vreo putere juridica si daca pot sa ma trezesc fara proprietate asupra apartamentului pornind de la asta (teoretic nu ar trebui, avand in vedere ca sunt copii, dar cu atatea fraude, sufli si-n iaurt).
@AAR,
La infiintarea unei as. de prop. este necesar sa se convoace o AG a proprietarilor noii entitati in care se stabileste toata procedura legala de infiintare a as. prop. (cititi pe forum aceasta procedura, este postata la "Documente utile").
Ei, printre altele este necesar sa se faca propuneri pentru constituirea unui comitet de initiativa care la randul sau alege 1-2 persoane care sa se ocupe efectiv de adunarea documentelor de la proprietari, tabele, semnaturi, deplasari la furnizori, etc.

Nu inteleg pe cei care posteaza raspunsuri in care se spune ca nu este legal ca proprietarii sa depuna copii dupa documentul de proprietate, intabularea si cele de identitate.
Nu riscati nimic, predarea copiilor dupa acte nu este obligatorie prin lege.
Un tabel cu acordul proprietarilor de constituire a AP, nr. actului de proprietate si eventual seria si nr CI este suficient.

Total gresit. Daca nu stiti, mai bine nu scrieti pentru ca induceti lumea in eroare...

Aceasta este procedura: vrei sa devii membru al unei as. prop. - depuneti la asociatie toate documentele cerute, semnati toate documentele prezentate. Daca credeti ca este o simpla formalitate, gresiti amarnic... Este foarte mult de munca la infiintarea unei as. prop. si ziceti "merci" ca cineva face de buna voie aceste demersuri.
Sigur, daca sunteti mai pretentiosi, va puteti angaja o firma specializata care va poate toate aceste servicii. Nu costa prea mult, baietii fiind specializati pe chestii dintr-astea, rezolva intr-un termen mult mai scurt toata procedura si la sfarsit va prezinta dosarul complet de infiintare.

Am rugamintea sa cititi cu atentie L 230/2007 unde este aratat modul de infiintare a unei as. prop. Mai nou fata de cele aratate in L 230/2007, judecatoriile locale pretind ca la dosarul fiecarui proprietar sa fie anexata si o copie dupa incheierea intocmita la OCPI, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Desigur, este necesar ca dosarul sa cuprinda vointa a cel putin 50%+1 dintre proprietarii condominiului care doresc infiintarea as. prop. Nu riscati nimic, predarea copiilor dupa acte nu este obligatorie prin lege.

Mult succes!
Unde se precizeaza in Legea 230/2007 sau in HG 1588/2007 ca este obligatorie depunerea copiilor de pe CI si actul de proprietate la infiintarea AP?
Plateste judecatoria eliberarea extrasului de CF pentru informare?
Atata timp cat proprietarul este inscris in cartea de imobil cu date de identificare si act de proprietate iar cartea de imobil se supune verificarii politiei, consider ca nu este necesara prezentarea la judecatorie in copie a actelor de identitate si proprietate.

HG1588/2007
Art. 4. - Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus
unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de
locuinţă din cadrul aceluiaşi condominiu cu cel puţin 3 proprietari. Acordul se
consemnează într-un tabel nominal
, anexă la acordul de asociere, potrivit art. 5 alin. (1)
din Legea nr. 230/2007. Tabelul nominal, anexă la acordul de asociere, va conţine, în
mod obligatoriu, următoarele: numele şi prenumele proprietarului, adresa, codul numeric
personal, seria şi numărul actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data
exprimării voinţei de asociere şi semnătura.

L230/2007
Art. 6. - (1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari, împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază
teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie
decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;

Acordul de asociere banuiesc ca este verificat pe baza inregistrarilor aflate in posesia organului fiscal si nu in baza actelor de proprietate si de identitate.

Un proprietar poate avea calitatea de membru al AP chiar daca nu are domiciliul stabil la adresa unde se constituie AP.

www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru inscriere ca membru in asociatia de proprietari cristianvicentiu cristianvicentiu Buna seara tuturor ! De curand, presedintele blocului in care locuiesc, ne-a inmanat proprietarilor o cerere de inscriere ca membru in Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Data tabel infiintare ap BX BX Am primit de la primarie un model de table pentru infiintare asociatie proprietari. In tabel, trebuie trecut nume, prenume, CNP, S/N/CI, Nr. Titlu de ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)