avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ajutor!Neplata facturi!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ajutor!Neplata facturi!

Buna seara,
Am si eu o problema mareeeee......avem un sc pe care lucram de 4 luni, mai exact distributie de scule,unelte si instalatii.Avem un client cu care avem contract semnat si facturi acceptate la plata(semnate si stampilate).De 2 luni nu au mai vrut sa plateasca, punand-une pe drumuri in fiecare zi cu promisiunea ca ne vor opri bani, insa odata ajunsi acolo spuneau ca nu au!Am facut pe o parte din marfa retur, restul au vandut-o dar tot nu ne achita.Noi la randul nostru trebuie sa achitam furnizorului nostru la care avem garantie fila CEC, am ajuns in situatia disperata ca miercuri 08.07.09 sa nu mai putem achita noi biletul la ordin, nu mai avem de unde sa facem rost de bani pt a acoperii din nou.Va rog sa imi spuneti ce este cel mai bine sa fac si pasii pe care sa-i urmez(cui trebuie sa ma adresez si unde) de maine sa-mi pot recupera banii!Precizez ca firma noastra este cu sediul in Com.Poiana Campina(Prahova) iar firma din Com.Urleta(Prahova).Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elyzza , utilizator 14:30, 4 Septembrie 2009
Buna ziua!Am si eu o problema, poate ma ajutati si pe mine...Am un SC(prestari servicii) si, bineinteles ca am multi rau platnici. Pana acum le-am mai trimis cate o notificare, unii s-au mai speriat si au venit sa achite, altii(cei mai multi), insa nu. Acum trec printr-o perioada ff. grea la firma(se incaseaza f putin).As vrea sa stiu care sunt pasii pentru a-i da in judecata pe acesti rau platnici.Mentionez ca am contracte incheiate cu ei, dar nu le trimit facturile acasa, adica ei trebuie(exista clauza in contract) sa vina lunar la sediu si sa-si ridice factura. Am clienti care nu au mai platit chiar si de 2-3 ani...As vrea macar o parte din bani sa-mi recuperez...Am trimis saptamana trecuta notificari, dar nu am vazut nici o miscare pana acum.Le-am dat termen de plata 5 zile.Ma puteti ajuta sa-mi spuneti care e urmatorul pas?Cum se face cererea pe care trebuie sa o depun in instanta? Din ce am citit pe net e mai bine sa merg pe somatie de plata.Va rog mult sa ma ajutati si pe mine.Va multumesc!!
In primul rand trebuie sa aveti o situatie clara a fiecarui debitor in parte cu sumele restante si cu data scadenta pentru fiecare in parte, nici unul dintre ei nu are facturile semnate de primire? Aveti confirmarea de solduri ?
Am contract (incheiat pe o perioada determinata) cu ei in care se prevede ca sunt obligati la plata lunara a unei sume de X lei; factura nu o trimit acasa.Ei sunt obligati sa vina la sediul nostru pentru a ridica factura lunar. Nu am facturi semnate de ei, decat cele pe care si le-au achitat.Situatia fiecarui client se deduce din contractul semnat de ei.Data scadenta e prevazuta tot in contract. "Beneficiarul este obligat sa-si ridice factura de la sediul firmei pana cel tarziu la data de 10 ale lunii in curs. Neridicarea facturii in acest termen nu exonereaza beneficiarul de plata la termenul scadent". "Plata abonamentului de catre Beneficiar se face pana la sfarsitul lunii, pentru luna in curs."
Dupa notificare urmeaza concilierea si daca nici asa nu se prezinta in baza contractelor actionati in instanta in baza OUG nr.119/2007(intarzierii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale).In cazul dv.somatia de plata nu prea functioneaza -creanta certa,lichida si exigibila.
Complicata situatie din cate deduc eu din mesajele dv. societatea dv. este un furnizor de servicii nu stiu de care ...dar daca vb de restante la plata ale abonatilor persoane fizice nu puteti actiona in sensul intoduceri unei somati de plata prevazut de O.U.G. 119/2007 intrucat aceasta se aplica doar contractelor comericale :
""Art. 2. — (1) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.
(2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentei ordonante de urgenta:
a) creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa;
b) contractele incheiate intre comercianti si consumatori. "".............iar conditia prevazuta de OG 5/2001 in ceea ce priveste crenta care trebuie cumulativ sa indeplineasca cele 3 criterii certa, lichida si exigibila, este prevazuta si de O.U.G. 119/2007, dupa cum vedeti .............
In concluzie daca printre debitori aveti si persoane fizice si persoane juridice trebuie sa actionati separat in ceea ce priveste persoanele fizice pentru recuperarea debitelor ati putea incerca o actiune pe O.G 5/2001 dar va fi un pic mai greu, pentru ca in functie de prevederile contractuale si de faptul ca instanta poate considera ca aceste creante nu sunt certe, pentru ca omul nu a acceptat factura,
In ceea ce priveste persoanele juridice actionati clar in baza OUG 119/2007, dar tot asa trebuie sa faceti dovada ca aceste creante sunt certe, lichide si exigibile........
Eu va sfatuiesc sa incercati macar una, nu va costa decat 39 de lei taxa de timbru, da merge bine daca nu aveti oricum la dispozitie actiunile pe drept comun ..........Mult succes oricum

P.S. Procedura Concilieri nu este obligatorie in cazul actiunilor intemeiate pe OG 5/2001 si 119/2007
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Analore, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta!!! fany22 fany22 Buna, Am nevoie urgenta de ajutor: soc. com. unde sunt admin. a incheiat contract cu o alta soc. com. am contract, o factura restanta (pe care nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Neplata facturi. cum il dau in judecata? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a ... (vezi toată discuția)
Abuzuri operator telefonie lena-d lena-d doresc sa dau in judecata un operator de telefonie pt abuz. cum proedez? locuiesc in ploiesti, ii pot actiona la tribunalul prahova? (vezi toată discuția)