avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimb de terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimb de terenuri

Buna ziua,
O societate (detinatoare a mai multor terenuri) doreste sa cumpere un teren care se afla intre cele care apartin ei insa proprietarul terenului respectiv nu vrea sa vanda. Ce putem face in aceasta situatie, avem posibilitatea sa-l "obligam" sa vanda/sa schimbe cu un alt teren?
Societatea repectiva vrea sa faca o investitie pe acele terenuri si este blocata din cauza terenului respective.
Va multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: LoredanaFaur , utilizator 10:20, 10 Iunie 2015
Buna ziua,
Conform ARTICOLUL 44

Dreptul de proprietate privată

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.

(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.

(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.

In aceste conditii ........... NU EXISTA NICIO FORMA DE OBLIGARE A CUIVA SA RENUNTE LA BUNUL SAU CU EXCEPTIA DIN LEGE.
Va multumesc tare mult pentru confirmare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietatea privata imobiliara ContSters263719 ContSters263719 Poate cineva sa ma lamureasca asupra legislatiei care apara proprietatea privata(imobil-casa cu curte)? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate pentru cetatean strain vnicola vnicola Am plecat din Romania in 1981, cind mi-am pierdut cetatania. Bunicii mei au avut mai multe ternuri care le-au lasat celor 3 copii ai lor, incluzind tatal meu. ... (vezi toată discuția)
Drepturile chiriasului cebineoduc cebineoduc Am auzit acum cativa ani in Romania ca un chirias dupa ce a inchiriat timp de un anumit numar de ani o locuinta are drept de a revendica proprietatea acelei ... (vezi toată discuția)