In legea 230/2007 penalitatile la intretinere sunt de 0,2%,Administratorul spune ca in Codul fiscal penalitatile sunt de 0,02%,adica Codul fiscal trebuie respectat si nu legea 230/2007.
INTREBARE: Care din cele doua trebuiesc respectate.
- Legea 230/2007 penalitati 0,2%
- Codul fiscal penalitati 0.02%
Pai daca este administrator si mai are si atestat, trebuie sa stie ca penalizarile in sistemul propriu al asociatiei este in procent maxim de 0.2% / zi si ca el trebuie sa aplice legea 230/2007 si hotararile si deciziile luate in cadrul asociatiei.
Prevederile codului fiscal se aplica intre ANAF si contribuabili pentru sumele datorate ANAF, deci nicio legatura cu relatia asociatia de proprietari - proprietari restantieri.
ABERANT este tot ce are legatura cu aceasta lege, cu aplicarea ei. Incercati sa calculati 0,2% pe zi x 365 zile, constatati ca dobanda anuala este de...apoi comparati cu dobanzile bancare. Interesant, nu? Daca unii vad ca aceasta penalizare de 0,2% este aberanta si sustin altceva, inseamna ca sunt mai rationali decat cei care au facut aceasta lege. Si apoi, maxim 0,2% poate insemna si minim 0,02%, adica, domnul administrator nu incalca legea (pdv juridic)
Faceti intentionat confuzie intre dobanzi si penalizari sau nu stiti diferenta?
Bancile aplica dobanzi, acestea fiind un profit la imprumutul banilor, indiferent ca inapoiezi creditul sau nu.
Penalizarea este o pedeapsa atunci cand nu platesti intr-un termen scadent o suma pe care esti obligat s-o platesti in schimbul unor consumuri si servicii.
Bancile au, pe langa dobanzi, si penalizari care nu sunt atat de mici cum incercati sa manipulati lumea pe forum.
Si, in cele din urma, cine considera ca o banca este mai cumsecade decat o asociatie de proprietari, are libertatea sa faca un credit la banca si sa-si plateasca restanta la asociatie cu acest credit bancar. Iar daca bancii nu-i plateste rata la timp o sa constate atunci daca e mai convenabil la banca sau la asociatie.
Dar in mod sigur la banca nu va mai avea marele avantaj pe care il are in blocul in care locuieste de a consuma si de a nu plati cu lunile, consumurile lui platindu-i-le vecinii.
Va fi manipulare cand restantierii nu vor fi DE MULTE ORI niste nemultumiti care nu au alt mod de a face opozitie justificata la politica conducerii asociatiei, la contabilitate, la abuzuri, sau amarati care ar fi trebuit sa fie ascultati, intelesi, ajutati, pasuiti, reesalonati, nu trimisi in judecata, sa isi etaleze in instante administratori/presedinti agramati rautatea si dusmania. As cere dovezi ca s-a discutat cu ei, s-a cunoscut situatia lor materiala, s-a incercat sa fie ajutati. STITI oare ca restantierii sunt perdeaua care ascunde uneori frauda, lipsa in gestiune? Lipseste articolul cu omenia din legea asta. Un restantier judecat facand abstractie de intreg (toata situatia asociatiei) este neconcludent. Trebuie sa recunoasca sau sa cunoasca situatiile de acest gen si administratorii corecti, competenti care pot da lectii si dau.
Intr-o asociatie 5000 lei penalizari (de intarziere) achitate de la restantier in mai multe dosare nu nu au intrat in fondurile asociatiei NICIODATA.