avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la asociatia de Proprietari

Buna ziua

In legea 230/2007 penalitatile la intretinere sunt de 0,2%,Administratorul spune ca in Codul fiscal penalitatile sunt de 0,02%,adica Codul fiscal trebuie respectat si nu legea 230/2007.
INTREBARE: Care din cele doua trebuiesc respectate.

- Legea 230/2007 penalitati 0,2%
- Codul fiscal penalitati 0.02%

Multumesc
ENEL-ul aplica penalităţi de 0,03% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere după termenul scadent (15 zile).

APA NOVA este mai savanta, penalitățile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare, stabilite conform reglementărilor legale în vigoare.

Asociatiile de proprietari pot aplica penalitati de 0,2% pe zi, adica de 10 ori mai mari decat penalitatile pe care le aplica tertii.

Majoritatea CEx ale AP decid aplicarea procentul maxim pentru penalizari netinand cont de procentul de penalizare pe care il aplica furnizorii de utilitati.

Ar fi normal ca penalizarile pentru utilitati sa fie corelate cu cele aplicate de furnizorii utilitatilor.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2015
elga50, moderator
0.20 %/zi inseamna 72 %/an.
Cam mult, nu?
Ii sfatuiesc pe cei care considera coeficientul de 0.2% / zi mult prea mare sa intre in conducerea sau administrarea asociatiilor dumnealor, sa aiba de-a face cu restantieri care nu intotdeauna nu pot plati, ci nu vor sa plateasca, sa aiba de-a face cu plata facturilor si cu ceilalti proprietari buni platnici carora li se opreste apa din cauza neplatii facturilor, sa aiba de-a face cu furia acestor proprietari care iti vin sa-ti bata-n usa si noaptea, sa te admonesteze si sa te injure pe strada ca n-au apa .....si apoi mai vorbim.

Pana atunci, tot ce sustineti sunt populisme.
O asociatie se tine cu bani, nu cu vorbe frumoase despre omenie.
Atitudinea omeneasca se datoreaza si se consuma cu oameni care stiu ce e rusinea, in cazurile cu dificultati materiale insurmontabile o perioada de timp, nu cu cei care isi fac o profesie din a se abstrage de la plata obligatiilor, invocand diverse fantezii, crezand ca ii prostesc pe ceilalti.
Intr-o asociatie oamenii se cunosc intre ei, iar compasiunea vine aproape in chip natural, nu trebuie sa aiba legea grija de asta. Dar, mai spun o data, omenia trebuie aplicata cu multa parcimonie in asemenea cazuri. Asta daca se urmareste interesul general al comunitatii, nu al unui grup de pacalici. Cine stie, cunoaste, credeti-ma!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
elga50, moderator
Uitati-va pe listele de plata ale asociatiei noastre si o sa vedeti ca avem restantieri si acestia au de platit penalizari. Penalizarile sunt de 0,2%/zi, procent hotarat in adunarea generala ce nu au fost contestate de nimeni vreodata. Daca administratorul ar modifica acest procent ar incalca legislatia care-l obliga sa respecte hotararea adunarii generale.
Dar va mai spun cu toata raspunderea ca fiecare din restantierii nostri actuali ca si din cei executati pe diferite cai in ultimii 15 ani, sunt persoane cu venituri frumoase si nu am avut nici un restantier cu probleme sociale.
De exemplu intr-un dosar ce-l avem acum pe rolul judecatoriei, familia cu restante este compusa din doua persoane: un pensionar cu 3000 lei/luna si un salariat cu 1600 lei/luna. Nu au copii intretinere, nu alte persoane pe capul lor...
Oare considerati ca o asemenea familie, cu acest venit (bani in mana nu brut), sunt persoane cu probleme sociale ale caror cheltuieli sa fie suportate de alti vecini care au poate jumatate din venitul acestora?
courvoisier a scris:

..................
Intr-o asociatie 5000 lei penalizari (de intarziere) achitate de la restantier in mai multe dosare nu nu au intrat in fondurile asociatiei NICIODATA.


Cand vreti sa cititi postarea facuta de catre mine, va rog sa aveti in vedere si faza cu ......... , adica atatea aberatii la un loc nu am vazut cam de mult, iar ultima dvs. propozitie pune capacul celor scrise.
Pe forum mai sunt cativa useri carora li s-au intamplat lucruri urate - sa nu zic altfel, in asociatiile din care fac parte si, neavand alt mijloc la indemana, posteaza, sub protectia anonimatului, tot felul de prostii si aberatii si toate din punct de vedere teoretic, adica cam cum ar vedea persoana lor niste rezolvari ale unor situatii practice, numai ca aici este mai greu - la practica. Aici se impiedica multi teoreticieni care daca au facut un curs de administrator de imobile, au impresia ca detin adevarul absolut.
Politica sociala este foarte buna, dar asta nu inseamna ca eu,dvs., ca cetateni coreci care reusim, cum-necum sa ne achitam toate obligatiile de plata (nu numai la as. prop.), sa suportam, sa ducem in spinare toti cei amarati care ar fi trebuit sa fie ascultati, intelesi, ajutati, pasuiti, reesalonati.
Aici am o intrebare: cam de cate ori amaratii acestia ... sa fie ascultati, intelesi, ajutati, pasuiti, reesalonati? Adica, mai pe intelesul meu - odata, de doua ori, un an, doi, zece ani? Sau din 4 in 4 ani, daca ma intelegeti?
.....................
La noi in asociatie valoarea procentului de penalizare este de 0,1% * toate obligatiile de plata restante * nr. de zile.
Scadenta este data termenului de plata + 31 de zile calendaristice.
Mentionez ca notiunea de termen de plata - care inL 230/2007, art.49 (2), este definit astfel:
Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 zile calendaristice.

Aceste date/valori sunt aprobate in AG a proprietarilor astfel ca administratorul - adica cel care intocmeste listele lunare de plata este obligat sa lucreze cu ele, sunt afisate distict in partea superioara a LP, sunt date cunoscute de absolut toata lumea.
...................

@cyan,
Veniti si postati valorile procentuale de penalizare ale unor furnizori de utilitati.
Avem cunostinta.
Intrebare: cine va impiedica sa puneti in discutia AG a proprietarilor asociatiei dvs. aplicarea acestor valori si termene?
Insa dvs., aici, aveti o problema - faceti parte din as. de prop. de relativ putin timp, astfel ca, banuiesc ca hotararile AG cu privire la aceste aspecte sunt deja luate pe alte valori procentuale si termene, da?
Dar, una peste alta, nu cred ca daca veniti cu aceasta propunere in viitoarea AG, nu o sa aveti castig de cauza - in sensul celor aratate de @courvoisier, adica:
....niste nemultumiti care nu au alt mod de a face opozitie justificata la politica conducerii asociatiei, la contabilitate, la abuzuri, sau amarati care ar fi trebuit sa fie ascultati, intelesi, ajutati, pasuiti, reesalonati, nu trimisi in judecata, sa isi etaleze in instante administratori/presedinti agramati rautatea si dusmania.


In acest citat mai aflam ca: ... sa isi etaleze in instante administratori/presedinti agramati rautatea si dusmania.
No comment!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)