avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... putem fi obligati sa lucram ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

putem fi obligati sa lucram ore suplimentare

lucrez la o firma de confecti contractul de munca este de 8ore/zi ,ni se cere sa lucram suplimentar eu lucrez aproape in fiecare zi 10 ore mi sa cerut mai mult dar nu pot pt.ca am 2 copii mici conducerea firmei s-a cam suparat ,se poate sa aiba vreo consecinta asupra mea faptul ca iam refuzat de a lucra mai mult .ei ne cam obliga cumva sa prestam ore suplimentare colegele mele majoritatea sunt peste 50 ani si stau si 15-16 ore pe zi de frica sa nu fie date afara eu sunt singura care nu ma conformez cerintelor
ma pot obliga la acest lucru adica sa lucrez mai mult de8-10ore/zi.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 9 Iunie 2015
Angajatorul nu va poate obliga sa prestati ore suplimentare.

Conform Codului Muncii: "Munca suplimentara nu poate fi efectuate fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgentedestinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident"

Daca totusi faceti ore suplimentare, limita este de 8 ore pe saptamana, nu mai mult.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate stat peste program fara a fi platite ore suplimentare? dexro dexro Compania pentru care lucrez si-a facut un obicei de a tine angajatii peste program, fara a fi platite ore suplimentare. Surplusul de munca nu este foarte mare, ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Alina9191 Alina9191 Buna. Din cauza zilei de 1 mai care a fost libera, am ramas putin in urma cu productia si este mai mult de lucru. Ne-a chemat sa lucram doua sambete cam fortat ... (vezi toată discuția)
Obligare la ore suplimentare, ore suplimentare neplatite tiniza tiniza bune seara, va rog sa ma ajutati intr-o situatie. pe scurt: exist un angajator care are un coordonator care ii obliga pe subordonati sa lucreze ore ... (vezi toată discuția)