Buna ziua, numele meu este Daniel, si as avea o intrebare pentru cei in masura sa ma ajute. In urma cu un an de zile am ajutat la infiintarea a 3 societatii comerciale in baza unei procuri notariale limitate
[doar pentru a infiinta acele societati neavand alta legatura cu ele]. Dupa aproximativ 6-7 luni de zile intr-o dimineata m-am trezit cu mandat de perchezitie la domiciliu cat si mandat de retinere pentru 24 ore. Mentionez ca la perchezitie nu sa gasit nici un fel de document la mine sau orice act care sa aiba legatura cu acele societatii. In urma retinerii de 24 ore am fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala [prejudiciul fiind de 2 milioane de euro] si retinut pentru 30 zile. Una din acele firme se pare ca erau ceva gen buffer sau missing trader si nu au platit impozit pe profit si au recuperat tva. E posibil sa fiu acuzat de complicitate la evaziune fiscala din moment ce eu nu am facut altceva decat sa ajut o dpamna contabila sa deschida acele societatii, mentionez ca 2 dintre ele au activitate zero, nu am semnat, nu am detinut si nu am avut nici un fel de alta legatura cu acele societatii decat doar ca am fost trecut pe aceea procura pentru infiintare. Mentionez ca acele societatii aveau administratori romani, ei fiind cei care ne-au imputernicit, dar le conducea alta persoana care era prezentat drept asociat. Avocatul meu a zis ca se cauta niste tapi ispasitori nefiind prinsi cei care au facut prejudiciul. Din acesti 2 mil de euro prejudiciu doar in jur de 200 mii euro au fost creati de catre soc a carei infintari am luat parte restul fiind facut innainte de a infinta eu aceea soc. Prejudiciul am inteles ca a fost recuperat integral, dar eu ma gasesc trimis in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala, sunt ceva martorii care mint dar nu mi se permite in nici un fel sa ma confrunt cu ei, sunt acuzat de lucruri de care nu am habar si cu care nu am avut legatura. Este posibil sa fi arestat pentru ca ai ajutat la infintarea unei societatii care a facut evaziune fiscala? Va multumesc
Ce scrieti dvs.este incredibil.Conf. art.48(1) NCP"Complicele este persoana care, cu intentie,inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala".Sintagma "cu intentie" presupune sa fi cunoscut si sa va fi dat seama ca,prin infiintarea societatilor respective contribuiti/inlesniti realizarea infractiunii de evaziune fiscala, ceea ce practic, in cazul descris de dvs. este imposibil.Intr-un stat de drept ar trebui sa fiti achitat fara nici o problema.
Totusi din pacate am fost retinut 60 zile. Dupa cum am mentionat nu am stiut si nu am avut de a face cu acele societatii, iar in momentul in care mi sa luat declaratie de catre o doamna procuror si un domn politist acesta mi-a zis citez <Nu stiu de ce, dar nu te cred ca nu ai stiut >, cam asta a fost motivarea dumnelor, avocatul meu a zis studiind dosarul ca nu a mai pomenit asa ceva in viata lui, mi-a zis ca trebuia sa fiu martor nicidecum acuzat, oricum nu este nici o declaratie a vreunei persoane din care sa reiese ca am stiut sau am luat parte la asa ceva, doar cateva marturii mincinoase sau mai exact confuzii care sper eu ca se vor lamuri. Va multumesc pentru raspuns
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.