avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Justificare tarif manopera
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Justificare tarif manopera

Buna ziua,

In cadrul unei proceduri unul dintre ofertanti a prezentat o manopera medie cam mititica. As vrea sa-i cer clarificari in sensul demonstrarii, concret, cifrei folosite la devize. Nu bla-bla-uri cu salariul minim pe economie sau poezie cu referire la bilantul general (ch. cu salariile, nr. mediu personal ...) care, oricum, nu-l avantajeaza.
Am intrebat la "personalul" si economicul propriu si ... atat.
Aveti vreo idee ce as putea sa-i solicit ? O fi cusher sa-i cer structura salariilor pentru personalul direct productiv pe, de ex. , un trimestru de vara (iun. - aug. 2014) ? Mi se pare prea mult sa-i cer pontaje sau altceva la care ar putea invoca confidentialitatea datelor.
Ce parere aveti ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 14:47, 24 Iunie 2015
art.36^1, alin.3 din HG 925

(3) În scopul efectuării verificărilor prevăzute la alin. (2), autoritatea contractantă va solicita ofertantului inclusiv documente privind, după caz, preţurile la furnizori, situaţia stocurilor de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forţei de muncă, performanţele şi costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
vlad nicolae, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns .
Ramane de deslusit obiectul intrebarii: in afara de pontaje, stat de plata pentru personalul direct productiv, mai exista si alta posibilitate de demonstrare a tarifului de manopera ?
Multumesc !
Nu puteti sa cereti pontaje sau stat de plata in mod explicit. Trebuie sa acceptati orice documente care sa certifice salarizarea, inclusiv de ex. o adeverinta de la compartimentul financiar. In plus, este posibil sa invoce ca o parte din personal va fi doar cu contract de colaborare punctual pentru acel contract si atunci nu aveti ce face, chiar daca invoca salariul minim pe economie.
Din experienta mea, atat timp cat manopera implica salarii peste salariul minim pe economie, nu o sa puteti face nimic.

Sunteti obligati sa faceti verificari, dar numai daca aveti motiv temeinic justificat in procesul -verbal de analiza (ex. oferta sub 85% sau manopera este sub salariul minim orar), altfel vor invoca, ca ii hartuiti.
Se invoca prea mult salariul minim pe economie care nu are nicio corespondenta in nivelul de salarizare real din firma. Este o aberatie sa treci acelasi salariu mediu orar ofertat = salariul minim pe economie si pentru un asfaltator si pentru un necalificat. Aritmetic ar rezulta ca o parte din personal este platita sub salariul minim pe economie =D>
Multumesc !
Am vazut arhitecti si ingineri de cadastru trecuti ca platiti cu salariul minim pe economie. Din pacate nici legea nici instantele nu tin cont de aberatia asta.

Daca manopera la toti specialistii este trecuta cu salariul minim pe economie, puteti sa cereti clarificari sa justifice salarizarea fiecaruia dintre ei, inclusiv cu documente conform art.36^1. Doar nu i-o lua pe toti cu contract de colaborare si atunci il puteti prinde cu ocaua mica..
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2015
vlad nicolae, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul pret manopera - licitatie mada_ladybird mada_ladybird Cum se calculeaza pretul manoperei pentru licitatie in domeniul constructiilor? Se tine cont de media data, pe domeniu de activitate, de Institutul National de ... (vezi toată discuția)
Clarificare la pret neobisnuit de scazut - cerere de oferta jigan56 jigan56 Buna ziua, La evaluarea ofertei financiare a singurului ofertan admis in cadrul unei cereri de oferte, pentru atribuirea unui contract de furnizare produse, ... (vezi toată discuția)
Oferta sub 85% din valoarea estimata milica68 milica68 Daca toti ofertantii au depus oferte sub 85% din valoarea estimata a contractului de lucrari ce pot face ? (vezi toată discuția)