avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere salariata gravida

Asociatie de proprietari a angajat o ingrijitoare imobil in septembrie 2012 cu CIM nedeterminat. In luna decembrie doamna a anuntat ca este insarcinata, iar in august 2013 a intrat in CIC, urmand a se intoarce la serviciu in iulie 2015. Pe parcursul celor 2 ani de CIC, doamna a lucrat fara forme legale la alte asociatii fiind vazuta de proprietarii din asociatia noastra, acum acestia refuzand sa o mai primeasca si sa o mai plateasca. Este insarcinata din nou (desi inca nu ne-a informat in scris). Intrebari:
1. O putem concedia prin desfiintarea postului, avand in vedere ca asociatiile de proprietari sunt asociatii nonprofit si functioneaza pe baza de BVC aprobat in AGA fara acordarea perioadei de preaviz intrucat nu mai avem cum sa o platim?
2. Avand in vedere starea ei, putem refuza la plata concediile medicale cu care este posbilil sa vina cand va afla ca s-a desfiintat postul? Asociatia noastra nu a recuperat banii de la CASMB nici acum pentru concediul de maternitate platit in anul 2012 acestei salariate.
3. Care sunt pasii de desfiintare a postului?
Cel mai recent răspuns: sommyint , utilizator 14:55, 12 Iunie 2015
1. O putem concedia prin desfiintarea postului, avand in vedere ca asociatiile de proprietari sunt asociatii nonprofit si functioneaza pe baza de BVC aprobat in AGA fara acordarea perioadei de preaviz intrucat nu mai avem cum sa o platim?


Nu aveti cum s-o concediati fara a i se acorda preavizul.
Neacordarea preavizului cu durata minimă atrage nulitatea absolută a măsurii şi a deciziei de concediere.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8 din 8 decembrie 2014 (Completul competent sa judece recursul in interesul legii) publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie 2015.
" Admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Constanta si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelasi cod, neacorda rea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 76 lit. b) din Codul muncii, raportat la dispozitiile art. 78 din acelasi cod, lipsa din cuprinsul deciziei de concediere a mentiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sanctionata cu nulitat ea deciziei si a masurii concedierii atunci cand angajatorul face dovada ca i-a acordat salariatului preavizul cu durata minima pr evazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii sau cu durata prevazuta in contractele colective sau individuale de munca, in ipoteza in care aceasta este mai favorabila angajatului.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 8 decembrie 2014."

2. Avand in vedere starea ei, putem refuza la plata concediile medicale cu care este posbilil sa vina cand va afla ca s-a desfiintat postul? Asociatia noastra nu a recuperat banii de la CASMB nici acum pentru concediul de maternitate platit in anul 2012 acestei salariate.


OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


3. Care sunt pasii de desfiintare a postului?


1. pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere

2. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii n condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.

3. Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.

Multumesc frumos. Deci oricum nu e bine pentru noi, ci doar pentru ea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preavizul după ccc Diana844 Diana844 Bună ziua, sunt în ultima luna de ccc, postul meu a fost desființat, si posibilitatea de ocupa un alt post in firma nu exista . Întrebarea mea este, am ... (vezi toată discuția)
In cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un ... Andreiut2222 Andreiut2222 in cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un angajat fara preaviz? (vezi toată discuția)
Firma vrea să scape de mine aba1011 aba1011 Bună seara din nou. Revin din nou la dvs cu o problemă. Societateaa la care lucrez vrea să desființeze zic ei postul meu și mi-au dat 2 ... (vezi toată discuția)