avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata la cotele de contributie la cheltuielile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata la cotele de contributie la cheltuielile asociatiei(intretinerea)

Care este perioada maxima in care proprietarii(cu drept de folosinta) pot solicita in scris scutirea de la plata cotelor pe pe persoana a contributiei cheltuielilor asociatiei(intretinerea) stabilita stabilita prin lege?
in HG nr 1588/2007 gasesc informatii conform art.17 litera r decat pentru pesoanelece locuiesc temporar.Acesta perioada este de minimum 15 zile / luna.
Tin sa mentionez ca in statutul asociatiei este specificat la capitoul "Scutiri de plata' ca persoanele care lipsesc una sau mai multe luni calendaristice pot beneficia de aceasta scutire.
Candva am citit tot la dumneavoastra pe acest minunat site ca daca sta mai putin de 5 zile sunt scutiti prin lege de plata pe nr de persoane la cotele de intretinere.
Va rog un raspuns ca de multe ori mi se intampla sa fiu plecata in delegatie de la data de 5 ale lunii si sa ma intorc pe data de 15 ale lunii dupa de 2 luni si sa fiu scutita decat pe o luna deoaerece nu m-am incadrat in "luna" calendaristica.
Sa fiu mai explicita:
Plec pe 5 Iunie si ma intorc pe 12 August - platesc intretinerea pe numar de persoane+ cota indiviza pe Iunie ;intretinerea pe cota indiviza luna Iulie si intretinerea pe numar de persoane+ cota indiviza pe August.
Daca exista un articol pe care eu l-am sarit cu vederea din HG nr 1588/2007 ce face referire si la propietari va rog sa-mi dati numarul lui.
Daca trebuie legal sa ma supun decat statutului asociatie - unde-i lege nu-i tocmeala:frantic:
Mutumesc,
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 15:45, 1 Iulie 2015
Disp HG nr 1588/2007
art 17 al r) comitetul executiv.....stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna;stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutireade la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna,conform hotarârii adunarii generale;
_simo_ a scris:
Plec pe 5 Iunie si ma intorc pe 12 August..

In aceasta situatie, conform legii, lipsind mai mult de jumatate de luna, aveti dreptul sa solicitati in scris catre asociatia de proprietari, ca pe luna iunie sa fiti scutit de la plata cheltuielilor ce se repartizeaza pe persoane.
Pe luna august nu aveti cum sa solicitati pentru ca lipsiti doar 12 zile din cele 31 ale lunii si o sa platiti.
Dar, repet, trebuie sa soloicitati si sa anuntati in scris.

Sunteti scutita de plata cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane daca lipsiti 15 zile intr-o luna calendaristica.

Daca lipsiti 15 zile consecutiv dar intinse pe doua luni calendaristice nu beneficiati de nicio reducere, in nicio luna.
Cred ca stiu ce intrebati pentru ca si eu am avut o discutie \"mai tare\" cu presedintele unei asociatii unde tin administratia si anume ca in statut se prevede ca o persoana poate fi scutita de aceste cheltuieli repartizate pe numar de persoane numai daca lipseste o luna intreaga, dar si mai rau, ca nu e scutita daca acele 30 zile nu sunt incadrate in aceeasi luna.
Practic, daca lipseste din data de 12 mai pana pe 16 iunie persoana nu este scutita de aceste cheltuieli deoarece, vezi doamne, nu lipseste nici in mai, nici in iunie o luna intreaga.

I-am spus ca nu este corect si mi-a aratat statutul asociatiei, statut redactat in anul 1997 (sau cam asa ceva) si neactualizat in conformitate cu legea 230/2007.
La momentul cand s-a redactat statutul, fiind o asociatie creata intre primele din Bucuresti, nu s-a tinut cont prea mult de reglementarile in vigoare la acea data.

Ca statutul nu mai e conform cu legea, ca nu a mai catadicsit sa-l modifice in conformitate cu legea, s-ar putea intelege, dar ca persista de a aplica un statut depasit, asta este deja un abuz. Nu m-am putut intelege cu dumnealui, fiind o persoana mai in varsta, pe care nu si-a pus nimeni in cap s-o plimbe pe la judecatorie (inca).

@_simo
Dv. aveti dreptul sa fiti scutita de plata cheltuielilor pe numar de persoane pentru iunie si iulie pentru ca legea bate statutul.

Daca n-am inteles corect situatia dv. imi cer scuze.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit Disp HG nr 1588/2007 litera r dar abia acum am inteles ca este aplicabila si pentru proprietari .
O zi buna

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)
Scaderea de la plata intretinerii popescu mihaela popescu mihaela Plecam din localitate o luna, suntem o famile compusa din 3 membri. Va rog spuneti-mi cum e legal sa procedez pentru a nu plati intretinerea in aceasta ... (vezi toată discuția)
Persoane scoase de la intretinere coca apetroaei coca apetroaei As dori sa stiu daca intro luna plec din localitate si in baza unei cereri sunt scoasa de la intretinere de la asociatia de proprietari de la ce cheltuieli ... (vezi toată discuția)