avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neprezentarea actelor!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neprezentarea actelor!

Buna seara!
Am fost oprita de un agent de politie, eu conduceam un tractor. Nu aveam actele la mine. Pe un carnetel mi-a notat datele si a zis ca imi trimite proces verbal acasa. Intrebarea mea este daca se poate face acest lucru fara a-mi prezenta actele si fara o semnatura si ce valoare ar putea amenda. Precizez ca am fost oprita in sat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:06, 16 Iunie 2015
Procesul verbal trebuie intocmit odata cu constatarea contraventiei.
Numai in cazul in care contraventia este inregistrata cu un mijloace omologate (radar fix, mobil, etc.) procesul verbal se comunica prin posta in termen de 60 zile.

HG1391-reg.aplic.oug195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, (...)

(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.


Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

6 x 97,5 = 585 adica 292,5 lei daca platiti in 2 zile lucratoare (1/2 din minim).

Puteti contesta pv in termen de 15 zile de la comunicare dar parerea mea este ca nu il veti mai primi.
Politistul v-a luat datele doar ptr a va speria, nu va mai intocmi pv deoarece avea obligatia sa il intocmeasca odata cu constatarea contraventiei. in plus, nu v-a dat dreptul de a face obiectiuni (art. 180 alin. (5) ceea ce conduce la nulitatea procesului verbal.

Daca politistul era singur va garantez ca nu mai intocmeste procesul verbal.

Politistul nu era singur era cu un coleg. Pe mine m-a chemat la masina si mi-a zis ca imi trimite pv acasa. Aceasta contestatie unde ar trebui sa o fac?
Daca va trimite pv acasa il contestati la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost savarsita contraventia.
Cu atat mai mult daca era cu un coleg avea obligatia sa intocmeasca procesul verbal pe loc (mentionati acest lucru in plingere).
Ce acte nu aveati, CI, permisul, talonul?
Nu aveam nici un act la mine, am mentionat ca eram cu tractorul si nu cred ca umbla cineva in sat cu actele la el.
Conform legislatiei in vigoare aveti obligatia sa aveti asupra dvoastra actele (CI, permis, talon, asigurare).
Inseamna ca politistul a avut dreptate sa intocmeasca pv de constatare a contraventiei.
Nu veti avea sanse de castig in instanta in cazul contestatiei.
Daca altii nu umbla cu actele la ei este problema lor, aveti obligatia sa aveti actele asupra dvoastra conform legii.
Faceti o copie pe viitor cand mergeti cu tractorul, legea nu precizeaza daca trebuie sa fie in original sau in copie iar daca veti mai fi amendata aveti posibilitatea contestarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiuni pe procesul verbal turkn turkn Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot ... (vezi toată discuția)
Anvelope uzate + noxe peste limita admisa antonyc antonyc Buna ziua. Ieri am fost oprit de politie impreuna cu cei de la RAR pentru o verificare de rutina ,dupa verificari am fost amendat pentru ca masina are 2 ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez cu politia rutiera ??? mariusbratfalean mariusbratfalean Buna ziua, Am fost oprit de Politia Rutiera (doi politisti) si mi s-a retinut permisul pentru o presupusa neacordare de prioritate. Mi s-a intocmit proces ... (vezi toată discuția)