Buna dimineata,va scriu in speranta ca voi primi un raspuns la situatia care va voi relata:suntem patru angajati,unul dintre noi a anuntat ca nu mai poate sa vina la serviciu mama lui are probleme de sanatate si are nevoie de el ptr ca ca fi operata pe data de 19.a anuntat ca nu mai poate veni.pe data de 11.din data de 11 a inceput iadul...tipete jigniri circ au cautat motive in absolut orice.pe data de 13 spre sfarsitul zilei a venit patroana si nea spus ca ea nu mai tine deschis au cautat cearta cu toti patru noi am stat doar pe scaune si am ascultat nu am jignit nu am strigat desi se urla la noi.neau spus ca ne vor incheia contractele de munca pe indisciplina,nu am semnat nimic demisie,preaviz,sau orice altceva.ni sa inainte de plecare am intrebat daca venim pe data de 14 la munca adica duminica a zis nu am intrebat daca de luni deschide si daca venim la munca ea a spus nu deci pana la urma ce se va intampla cu noi am fost trimisi acasa fara sa stam in preaviz sau fara sa ne dea ei preaviz nu stim la ce sa ne asteptam.
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
3. In acest sens, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze un exemplar de pe decizia de concediere.
In caz de refuz, sesizati ITM-ul.
Angajatul care "a anuntat" pe 11 ca nu mai poate veni incepand cu 19 are contract de munca? Stie ca trebuie sa isi dea demisia in scris? Cu preaviz de 15 zile? Adica nu el hotaraste de la ce data nu se mai prezinta la munca, indiferent de motive (exceptand situatiile medicale). Legea trebuie aplicata in ambele sensuri. Neprezentarea la munca = motiv de concediere pentru indisciplina (dupa indeplinirea pasilor legali).
Daca nu va prezentati la munca va poate desface contractul de munca pentru indisclina. Asa ca, nu stati acasa doar pentru ca vi s-a spus asta, fara nici un act sau decizie scrisa.
Concediere ilegala
dbranna
Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)